Vlada HNK utvrdila nacrt Budžeta za 2016. godinu

0
21
Vlada HNK utvrdila nacrt Budžeta za 2016. godinu
Mostar – Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona utvrdila je na današnjoj sjednici Nacrt budžeta HNK za 2016. godinu u iznosu od 190.048.280 KM i Nacrt zakona o izvršenju budžeta HNK za 2016.godinu, koji će biti upućeni u skupštinsku proceduru, saopćeno je iz te vlade.

Također, Vlada je usvojila Dokument okvirnog Budžeta HNK za period 2016.-2018. godina u kojem je, između ostalog, s ciljem nastavka započetih aktivnosti na rješavanju problema nagomilanih sudskih presuda, po prvi put za vansudske nagodbe u 2016. planirano milion KM, u 2017. 3 miliona i u 2018. godini 5 miliona KM.

Osim toga, usvojene su odluke o utvrđivanju visine osnovice za isplatu plata i visine naknade za topli obrok svim korisnicima Budžeta za decembar 2015. godine, te zaključak o usklađivanju rashoda s prihodima i operativni plan za mjesec decembar 2015. godine.

Iz Budžeta grant sredstvima Vlada sufinansira visoko obrazovanje, smještaj studenata, kulturu i sport, udruge boraca, zaštitu civilnih žrtava rata ali i značajan broj institucija koje brinu za socijalno najugroženije kategorije, te je usvojila odluku o njihovoj isplati za mjesec decembar.

Vlada je razmotrila Informaciju o prikupljenim sredstvima koja su na otvoreni račun za pomoć poplavljenim područjima uplatili korisnici budžeta HNK u kojoj je istaknuto kako je na taj način prikupljeno 48.055,42 KM. Imajući u vidu razmjere štete nastale nakon prošlogodišnjih poplava,Vlada je jednoglasno donijela odluku da se prikupljeni iznos uplati Posavskom kantonu.

Nastavljajući višegodišnju praksu prijema pripravnika u organe kantonalne  uprave,  Vlada je i ove godine, nakon apliciranja na javni poziv za učestvovanje u Programu zapošljavanja i sufinansiranja stjecanja prvog radnog iskustva 2015. – „Jačanje konkurentnosti na tržištu rada – Prvo radno iskustvo 2015.“, koji je raspisao Federalni zavod za zapošljavanje,  usvojila Program zapošljavanja pripravnika u 2015. godini. Cilj je, kako se navodi, što većem broju mladih osoba  omogućiti osposobljavanje za rad u struci i stjecanje prvog radnog iskustva u zvanju  za koje su  se školovale, te na taj način poboljšati njihovu konkurentnost i integraciju na tržištu rada.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, Vlada je usvojila Odluku o odobravanju 10.000,00 KM Zavodu za javno zdravstvo HNK za nabavku opreme za provođenje dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, te za istu namjenu u Nacrtu Budžeta za 2016. godinu planirala 200.000 KM.

U svrhu završetka izgradnje, Vlada je donijela Odluku o odobravanju 40.000 KM J.U. Dom za stare i nemoćne osobe „Rama“ .

Vlada je, s ciljem pripreme za tematsku sjednicu Skupštine, analizirala stanje privrede, preduzetništva i obrta iz nadležnosti Ministarstva privrede HNK.  Istaknuto je kako je za uspostavu samoodržive ekonomije potrebno značajno povećati ekonomsku aktivnost putem uspostave i jačanja infrastrukture za podršku razvoju poslovanja i na taj način unaprijediti konkurentnost malih i srednjih preduzeća i generirati privredni rast i rast zaposlenosti u HNK. U sklopu Analize stanja privrede, Vlada je prihvatila mjere za poboljšanje poslovnog okruženja, koje se, između ostalog, odnose na donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama HNK i dosljednu primjenu Zakona o poticanju male privrede i zaštiti tradicionalnih zanata.

Na današnjoj sjednici, Vlada je dala saglasnost Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta za raspisivanje Javnog poziva za sufinansiranje djelatnosti i projekata iz oblasti sporta u iznosu od 230.000 KM i kulture u iznosu od 80.000 KM.

Vlada je donijela Rješenje o imenovanju Mihajla Butigana i Ismeta Čampare  za privremenog direktora/zamjenika direktora Agencije za privatizaciju HNK. Također, Vlada je donijela odluku o raspisivanju Javnog oglasa za izbor kandidata za imenovanje direktora i zamjenika direktora Agencije, navodi se u saopćenju.
(Vijesti.ba / FENA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime