Vlada Federacije imenuje novu upravu Autocesta

0
1

 

Sarajevo – Prije isteka mandata a zbog gubitka povjerenja, razriješen je dosadašnji Nadzorni odbor J.P. Autoceste FBiH. Promjene u nadzornom odboru nagovještaj su i promjena u rukovodstvu firme. S novom upravom očekuju se i novi pristupi u nastavku izgradnje autoputa na koridoru Vc ali i drugih infrastrukturnih projekata.

Nadzorni odbor J.P. Autoceste FBiH zvanično je razriješen zbog gubitka povjerenja, objavljeno je nakon jučerašnje sjednice federalne Vlade.

“Kod mene je akt kojim su članovi Nadzornog odbora inicirali prema Ministarstvu da od Vlade traži izjašnjenje u smislu povjerenja”, za TV1 izjavio je Pavo Boban, pomoćnik ministra prometa i komunikacija FBiH

Uskoro nova uprava J.P. Autoceste FBiH

Vlada je odlučila i Autoceste su dobile novi privremeni Nadzorni odbor. Uskoro bi trebale dobiti i novu upravu. Za Bobana to je razumljivo, jer upravi je mandat pri kraju.

“I da nije došlo do promjena Nadzornog odbora, išao bi izbor nove uprave”, istakao je Boban.

Za sada je sigurno da će biti imenovan vršilac dužnosti direktora. Tu funkciju trebao bi preuzeti Jasmin Bučo, sadašnji izvršni direktor za projektovanje i građenje u Autocestama FBiH. SDA, čiji je i bio jedan od kandidata za premijera Kantona Sarajevo, rado bi ga vidjela i kao direktora.

“U ovom trenutku nemamo referentniju osobu za ovaj posao u sva tri konstitutivna naroda. Riječ je o mladom i sposobnom kadru”, izjavio je za medije Amir Zukić, generalni sekretar SDA.

Ovo mjesto želi i HDZ, a izbor direktora mogao bi zavisiti i od novog partnera koji će obezbijediti stabilnu većinu u parlamentu. Izvjesno je da će nova uprava pored nastavka započetih aktivnosti na izgradnji autoputa na koridoru Vc morati razmišljati i o novim pristupima.

Vlada je i u ranijem sazivu razmatrala mogućnost da se određene dionice na autoputu ali i neki drugi razvojni infrastrukturni projekti, realizuju kroz koncesije ili javno privatno partnerstvo – ističu u resornom ministarstvu.

Osim toga, u planu je i da se izvrši korekcija postojećeg projekta trase autoputa i u skladu s tim pokrene i inicijativa za promjenu Prostornog plana FBiH. Cilj je skratiti planinske dionice čime bi se pojeftinila i ubrzala gradnja autoputa. Do tada će biti nastavljeni radovi na dionicama Počitelj –  Bijača, Odžak Svilaj, kao i na zaobilaznici kod Zenice.

(tv1.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime