Vlada FBiH traži bilo kakvo rješenje: Slijedi rebalans budžeta

0
16

vlada-fbih-trazi-bilo-kakvo-rjesenje-slijedi-rebalans-budzeta_1399314111BiH – Nakon što je Bosna i Hercegovina i zvanično ostala bez novca od MMF-a, Vlada FBiH danas je na vanrednoj sjednici pokušala riješiti problem, te je razmatrala informaciju o trenutnom stanju stand by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, nastalom nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odgodio razmatranje izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH koje se odnose na harmonizaciju stope akciza na duhan i duhanske proizvode.

Vlada Federacije je ponovila opredjeljenje da će u novonastaloj situaciji, kao odgovorna izvršna vlast, tražiti svako moguće rješenje kako bi osigurala nedostajuća sredstva.

– Osnovni cilj takvog opredjeljenja Vlade je sprečavanje zastoja u isplati penzija, ratnih i civilnih invalidnina, plata, poticaja, kao i drugih obaveza iz budžeta Federacije u 2014. Vlada će, u najskorije vrijeme, predložiti rebalans budžeta za 2014, koji će biti zasnovan na koncepciji iznalaženja zamjenskih izvora nedostajućih sredstava u već utvrđenim budžetskim okvirima, kako bi održala njegovu likvidnost. O svojim namjerama Vlada će izvijestiti misiju MMF-a u BiH i za to tražiti saglasnost, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Federalni premijer Nermin Nikšić prije početka sjednice istakao je kako će biti malog kašnjenja u isplati ratnih i neratnih invalidnina, davanja za porodice šehida i poginulih boraca, te drugih davanja iz domena socijalnog sektora, a kako su kašnjenja plata budžetskim korisnicima neizbježna. Što se tiče budžetskog rebalansa, naveo je da i tu treba razmišljati o planu A i planu B, te da bi ovaj drugi značio smanjenje stavki na rashodovnoj strani budžeta za 40 posto, što je, prema njegovim riječima, ipak manje vjerovatno.

– Pretpostavljam da ćemo morati praviti rebalans budžeta, kako bismo sredstva osigurali na drugi način, kazao je Nikšić, te istakao kako vjeruje u održanje finansijske stabilnosti Federacije i u sadašnjoj situaciji.

Državni zastupnik Anto Domazet nam je kazao kako su vjerovatno delegati Doma naroda napravili krivu procjenu kada su glasali o Zakonu o akcizama, te kako možda ni oni nisu znali da neusvajanje tog akta može dovesti do ovakvih problema.

– Mislim da su oni potcijenili značaj te odluke. Moje su procjene da će šesti pregled biti povezan sa sedmim, koji će se nastaviti možda krajem mjeseca, odnosno u junu, da bi tada tek završavanjem sedmog pregleda bilo moguće očekivati šestu i sedmu tranšu, kazao je Domazet.

Do tada, smatra on, morat će se osigurati dodatni izvori kroz zaduživanje na tržištu kapitala, odnosno domaćem tržištu novca. Sličnog mišljenja je i ekonomista Damir Miljević.

Ceh plaćaju građani

– Ono što će vjerovatno biti problem sa neodobravanjem tranše MMF-a je da će fondovi biti prazni, a mislim da će izlaz vlast tražiti, kao što to obično radi, u zaduživanju kod komercijalnih banaka i izdavanju trezorskih zapisa i obveznica. Normalno, uz daleko veću kamatnu stopu nego što je to bilo kod MMF-a, a taj ceh će kao i uvijek platiti građani BiH, istakao je Miljević.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH kazali su nam da je sada teško prognozirati kakva je sudbina nastavka aranžmana s MMF-om, te da se očekuje posjeta misije MMF-a u drugoj polovini maja, kada bi trebao biti obavljen šesti i sedmi pregled. Iz Ministarstva su kazali i da ne mogu komentarisati odluke delegata u Domu naroda, koji su odbili hitnu proceduru, što je odgodilo usvajanje izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH, ali i isplatu sedme tranše iz kreditnog aranžmana s MMF-om koja je trebala biti uplaćena u entitetske budžete.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime