Vlada FBiH sutra na sjednici razmatra prijedlog teksta zakona o demobilisanim borcima

0
46

Rezultat slika za Vlada FBiH sutra na sjednici razmatra prijedlog teksta zakona o demobilisanim borcima

Uz ovaj zakon potrebno je u Parlament FBiH uputiti i rebalans budžeta, i to su dva dokumenta koja bi trebalo da idu zajedno ukoliko želimo da zakon stupi na snagu od. jula, govori Salko Bukvarević

Prijedlog teksta zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica naći će se na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vlade Federacije BiH u Mostaru. To je za Faktor potvrdio Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja. Bukvarević, kao i predstavnici boraca, očekuju da će Federalna vlada sutra podržati tekst zakona i uputiti ga u parlamentarnu proceduru, ali i da će uslijediti rebalans budžeta kojim će se obezbjediti nedostajuća sredstva za realizaciju zakona koji bi trebalo da stupi na snagu 1. jula ove godine.

U Parlament FBiH uputiti rebalans budžeta

– Sutra u Mostaru zakazana je sjednica Vlaed FBiH i druga tačka dnevnog reda je tekst zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. I ja očekujem da se Vlada izjasni o prijedlogu Radne grupe za izradu ovog teksta zakona. Mi ćemo sutra podnijeti izvještaj o radu Radne grupe i u našim zaključcima je predviđeno i predloženo, a prije svega na izričit zahtjev boraca, da zakon stupi na snagu od 1. jula. Dakle, uz ovaj zakon potrebno je u Parlament FBiH uputiti i rebalans budžeta, i to su dva dokumenta koja bi trebalo da idu zajedno ukoliko želimo da zakon stupi na snagu od. jula. Vlada će se o tome sutra očitovati i znat ćemo šta je njen stav – rekao nam je Bukvarević.

Dodaje kako se na sutrašnjem dnevnom redu neće naći rebalans budžeta.

– Ukoliko se sutra usvoje prijedlozi Radne grupe, u tom slučaju će Federalno ministarstvo finansija imati obavezu da u najkraćem roku izradi rebalans budžeta i da ga zajedno uputimo u Parlament FBiH. Podsjećenja radi, na godišnjem nivou za realizaciju zakona je potrebno 50 miliona KM. S obzirom da smo predložili da primjena počne od 1.7.2019. godine i za realizaciju je za tih pola godine potrebno 25 miliona KM. Na poziciji Federalnog ministarstva za pitanje boraca imamo na raspolaganju 12,5 miliona KM. Znači, potrebno je nekih 15-ak miliona KM da osiguramo sredstava putem rebalansa i time obezbjedimo sredstva za realizaciju one tačke koja se odnosi na egzistencijalni dodatak za borce koji su u stanju potrebe – pojašnjava Bukvarević.

Sabahudin Ramić, predsjednik Saveza boraca FBiH očekuje da Vlada FBiH sutra podrži tekst zakona o demobilisanim borcima i uputi ga u Parlament FBiH.

Naša borba i dalje traje

– Znamo da će sutra na dnevnom redu biti tekst zakona o demobilasnim borcima i očekujemo da ga Vlada FBiH podrži, kao i da se sačini rebalans budžeta, kako bi primjena zakona mogla početi od 1. jula ove godine. Moram da kažem da zakona nema skoro deset godina. Nismo u potpunost zadovoljni ovim zakonom, ali to je neki početak. Riješit ćemo dio problema, ali naša borba i dalje traje i trajat će dok sve demobilisane borce ne zbrinemo, onako kako oni zaslužuju svojim primjerom, učešćem u odbrani naše države Bosne i Hercegovine – poručio je Ramić.

Izvor:  FaktorBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime