Vlada FBiH saglasna sa prodajom “Dite Tuzla” kompaniji “Bingo”

0
5

Tuzla – Vlada Federacije BiH dala je saglasnost na Odluku Upravnog odbora Federalnog zavoda za zapošljavanje za prodaju imovine Dita d.d. Tuzla – u stečaju neposrednom pogodbom ponuđaču Bingo d.o.o. Tuzla.Prihvaćene izmjene Krivičnog zakona BiH.

Federalnom zavodu za zapošljavanje, kao povjeriocu u stečajnom postupku Dita d.d. Tuzla – u stečaju, data je saglasnost za prodaju imovine stečajnog dužnika neposrednom pogodbom na ponuđenu cijenu i planiranu raspodjelu sredstava ostvarenih prodajom ponuđaču Bingo d.o.o. Tuzla.

Data je saglasnost na Plan poslovanja JP Autoceste FeBiH d.o.o. Mostar za 2017. godinu kojim su obuhvaćeni svi strateški ciljevi poslovanja i poslovnih aktivnosti za postizanje najboljih rezultata u infrastrukturnoj izgradnji, upravljanju i održavanju autocesta i brzih cesta, te investicije koje se odnose na izvlaštenje, izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta i brzih cesta u Federaciji BiH.

 Neprihvatljiv amandman o penzijama

Federalna vlada je, nakon razmatranja, ocijenila neprihvatljivim amandman na Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji je podnio izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević.
Amandmanom je traženo da u članku 81. bude dodan stavak po kojem bi za 35 posto bile uvećane mirovine osiguranicima koji su ostvarili 40 godina staža osiguranja, invalidsku mirovinu s 35 godina staža ili koji su ostvarili invalidsku mirovinu po osnovu invalidnosti uzrokovane povredom na radu ili profesionalne bolesti.

Vlada ističe da je na 101. sjednici održanoj 4.5.2017. godine prihvatila sličan amandman Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda, kojim je u Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju ugrađeno i pravo na zajamčenu mirovinu.

Prihvaćen prijedlog  Zakona o izmjenama Kaznenog zakona FBiH

Vlada FBiH je utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama kaznenog zakona FBiH, a osnovni razlog je su provođenje FATF Akcionog plana za Bosnu i Hercegovinu i preciziranje odredaba ovog zakona i otklanjanje uočenih manjkavosti.

Izmijenjen je članak 78. Kaznenog zakona, odnosno usuglašen s točkom 2.2. FATF Akcionog plana za Bosnu i Hercegovinu. Naime, ova točka predviđa da entiteti i Brčko Distrikt BiH trebaju revidirati članke u svojim kaznenim zakonima koji predviđaju oduzimanje predmeta i drugih objekata s ciljem uklanjanja ili, barem, konkretiziranja suviše nejasnih uvjeta unutar kojih ova mjera može biti primijenjena (apsolutno nužno na temelju javne sigurnosti ili moralnih razloga, itd.) tako da oduzimanje takvih predmeta zapravo može biti obvezno.
Zato je izmijenjena odredba na način da se predviđa obavezno oduzimanje predmeta učinjenja kaznenog djela. Naime, predmeti koji su upotrijebljeni ili su bili namijenjeni za učinjenje kaznenog djela ili su nastali njegovim učinjenjem, bit će oduzeti kad postoji opasnost da će biti ponovo upotrijebljeni za učinjenje kaznenog djela ili kad se radi zaštite opće sigurnosti ili iz razloga morala lišenje čini prijeko potrebnim, ako su vlasništvo učinitelja, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Predmeti mogu biti oduzeti i ako nisu vlasništvo učinitelja kad to zahtijevaju interesi opće sigurnosti i razlozi morala, ali se time ne dira u prava trećih osoba na naknadu štete od učinitelja.

Utvrđen Nacrt regulacionog plana historijskog gradskog područja Blagaj

Federalna vlada danas je utvrdila Nacrt regulacijskog plana historijskoggradskog područja Blagaj za razdoblje od deset godina od dana usvajanja i uputila ga Parlamentu FBiH na usvajanje.

Historijsko gradsko područje Blagaja je Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH iz 2006. godine proglašeno nacionalnim spomenikom BiH.

Specifičnost ovog područja predstavlja i površinska i podzemna hidrografija, a najljepši primjer je vrelo Bune iz kojeg u sekundi izvire tridesetak kubičnih metara vode. Područje je, također, poznato i po raznovrsnoj flori i određenom broju endema.

Centar Blagaja, s poslovnim i stambeno-poslovnim objektima orijentiranim prema glavnoj ulici, ima prepoznatljive elemente orijentalnog i mediteranskog arhitektonskog oblikovanja, koji ga ističu u odnosu na ostale dijelove naselja. No, ovaj dio je izložen raznim utjecajima koji postupno razgrađuju njegov integritet i identitet. Na objektima se mogu uočiti razne reklame, materijali i boje koji nemaju puno veze sa autentičnim orijentalno-mediteranskim karakteristikama starog Blagaja. Zbog toga je jako važno, imajući u vidu propisane mjere zaštite, da ovom dijelu prostora bude vraćen prvobitni izgled.

Budući da je historijsko jezgro Blagaja nalazi na listi ugroženih spomenika Bosne i Hercegovine, cijelo područje zahtjeva aktivnu zaštitu i mjere intervencije. Pri tomehitne hitne mjere zahtijevaju Karađoz-begov hamam, Karađoz-begov most, mekteb Careve (Sultan Sulejmanove) džamije, mjesto i ostaci graditeljske cjeline Kolakovića kuće, graditeljska cjelina Pravoslavne crkve sv. Vasilija Ostroškog u Blagaju sa pokretnim naslijeđem i, djelomično, prirodno-graditeljska cjelina stambenog kompleksa obitelji Velagić.

 Utvrđen Nacrt zakona o sprovođenju sudskih odluka

Vlada Federacije BiH /FBiH/ utvrdila je i uputila federalnom parlamentu Nacrt zakona o sprovođenju odluka sudova koji uređuje sprovođenje odluka Ustavnog suda BiH za čije je izvršenje nadležna federalna Vlada, te odluka Ustavnog suda FBiH i Evropskog suda za ljudska prava za čije izvršenje su nadležne institucije Federacije.
Prema Nacrtu zakona, organi vlasti FBiH kojima su dostavljene sudske odluke dužni su ih sprovoditi u skladu sa Ustavom FBiH i zakonom utvrđenim nadležnostima, te na način propisan ovim zakonom. Takođe su dužni odluke iz svoje nadležnosti izvršavati brzo i efikasno, uz poštovanje zadatih rokova i u slučaju neizvršenja podliježu odgovornosti.

(bhrt.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime