Vlada FBiH razmatrala Prednacrt zakona o šumama: Da li će Bosanski Petrovac dobiti veće naknade za sječu šume?!

0
6

sjeca-sume-192216-658x488

Bosanski Petrovac – Od zakonskog regulisanja ove oblasti mnogo očekuju lokalne zajednice, čija se šumska bogatstva godinama eksploatišu, a od toga imaju malu ili nikakvu korist

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pripremilo je Prednacrt zakona o šumama s ciljem rješavanja brojnih nagomilanih problema u oblasti koja već sedam godina nije zakonski uređena. Ovim zakonom, pored ostalog, uređuje se očuvanje i zaštita šuma i šumskog zemljišta na teritoriji FBiH.

Prednact je prekjučer razmatran na sjednici Federalne vlade u Sarajevu, a pred njenim članovima naći će se ponovo nakon što budu razmotrene primjedbe i sugestije.

Povećanje naknada

Od zakonskog regulisanja ove oblasti mnogo očekuju lokalne zajednice, čija se šumska bogatstva godinama eksploatišu a od toga imaju malu ili nikakvu korist. To se, prvenstveno, odnosi na Bosanski Petrovac, Trnovo, Drvar, Olovo, Vareš i Kladanj. Neke od ovih općina tražile su pravdu pred Ustavnim sudom FBiH, koji je u presudama utvrdio da su oštećene nepravednom raspodjelom prihoda ostvarenih od sječe šuma na njihovoj teritoriji.

Takvo stanje trebalo bi biti promijenjeno ukoliko i kada bude usvojen novi zakon, čijim je prednacrtom predviđeno povećanje naknada za lokalne zajednice.

Također, definisano je da korisnici šuma naknadu za korištenje ovog resursa trebaju plaćati lokalnim zajednicama direktno na njihove račune u propisanim rokovima i uz strožije sankcije za nepoštivanje. Naime, trenutno se sredstva uplaćuju u budžet kantona, a pojedini kantoni izbjegavaju obavezu prenosa ovih sredstava lokalnim zajednicama.

U Prednacrtu je data procjena očekivanih ukupnih godišnjih prihoda, prema kojoj bi Federacija BiH po osnovu naknada predviđenih zakonom o šumama ostvarila 10.595.438 maraka. Prihod kantona procijenjen je na 12.974.157 maraka i to su u cjelosti namjenska sredstva.

Ukupni prihod budžeta općina trebao bi biti 7.296.000 maraka. Ovim sredstvima ostvarenim po osnovu naknade za korištenje državnih šuma, kako je predviđeno Prednacrtom, općine bi samostalno raspolagale u skladu sa svojim potrebama.

Veće kazne

Korisnicima šuma, odnosno šumsko-privrednim društvima koja su u stopostotnom državnom vlasništvu, dati su na korištenje šume i šumska zemljišta, ali je i propisana njihova obaveza zaštite šuma, čuvanja od bespravne sječe i zauzimanja, te zaštite od požara. Također, predviđeno je pooštravanje kaznene politike i daleko veće kazne za nepoštivanje zakona.

(usn.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime