Vlada FBiH protiv izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

0
1

 

Mostar, Hrvatska – Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici u Mostaru, prihvativši informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma, izrazila je protivljenje aktivnostima Republike Hrvatske da na lokalitetu Trgovska gora, u neposrednoj blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, izgradi odlagalište radioaktivnog otpada.

S tim u vezi, Federalna vlada zahtijeva od Vijeća ministara BiH da, koristeći diplomatske i međunarodno-pravne mogućnosti, poduzme sve aktivnosti za obustavljanje ovih aktivnosti Republike Hrvatske, priopćili su iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Trgovska gora u hrvatskoj općini Dvor udaljena je manje od tri kilometra od granice s BiH, a ta lokacija je ispresijecana vodotokovima koji predstavljaju centralno slivno područje prema rijekama Uni i Kupi. Potok Žirovac, koji protječe područjem predviđenim za odlagalište radioaktivnog otpada, izravno se ulijeva u Unu, čija se voda koristi za piće, navodnjavanje zemljišta, kupanje i druge turističke sadržaje.

Područje Trgovske gore je od vapnenca, sa strmim nagibima i unutarnjim pukotinama, pa su stijene vodopropusna, što dodatno ukazuje da ova lokacija nije prihvatljiva za odlaganje radioaktivnog otpada, a pored toga ovo se područje nalazi u 6. i 7. trusnoj zoni s jakim vertikalnim i horizontalnim rasjedima.

Krajem travnja 2015. godine općine Bosanska Krupa, Cazin, Bužim i Velika Kladuša iz Federacije BiH, kao i Novi Grad i Kostajnica iz Republike Srpske, potpisale su akt kojim izražavaju žestoko protivljenje izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora, tražeći od svih nadležnih institucija obustavljanje aktivnosti na određivanju lokacije Trgovska gora za odlaganje radioaktivnog otpada.

U suprotnom, određivanjem lokacije Trgovska gora za odlagalište nuklearnog otpada mogu biti nanesene nesagledive posljedice po zdravlje i život stanovnika u neposrednoj blizini, navodi se u priopćenju.
Energetika.ba / FENABosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime