Vlada FBiH podržava uvođenje kazne za negatore genocida: Od tri mjeseca do tri godine zatvora!

0
15

vlada-fbih-podrzava-uvodjenje-kazne-za-negatore-genocida-od-tri-mjeseca-do-tri-godine-zatvora_1404989791Sarajevo, Srebrenica   ̶   Vlada Federacije BiH dala je na današnjoj sjednici pozitivno mišljenje na prijedlog zakonskog sankcioniranja negiranja genocida u Srebrenici.

Naime, premijer Nermin Nikšić i ministri danas su na sjednici u Mostaru razmotrili i podržali prijedlog dopune Krivičnog zakona FBiH. Taj prijedlog je ranije uputio Jasmin Duvnjak, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Očekuje se da ovaj prijedlog bude uskoro u proceduri usvajanja.

Suština dopune Krivično zakona odnosi se na, kako saopćeno Glavu XV Krivičnog zakona (Djela protiv ustavnog poretka), gdje se u članu 163. Izazivanje narodnosne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti dodaje novi stav koji glasi:

„Ko krivično djelo iz stava (1) ovog člana, učini javnim poricanjem ili opravdavanjem genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom odlukom Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine”.

– Ocjena analitičara je da je Bosna i Hercegovina zemlja u kojoj je suočavanje s prošlošću političko, a ne civilizacijsko pitanje. U BiH još ne postoje zakoni prema kojima bi oni koji negiraju genocid ili ratne zločine mogli biti kažnjeni – saopćeno je iz Vlade.

Međunarodni sud pravde (ICJ) je 2007. godine donio presudu kojom je utvrđeno da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid.

Genocid u Srebrenici i zločini protiv čovječnosti počinjeni na teritoriju BiH utvrđeni su i u konačnim i obavezujućim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i Suda Bosne i Hercegovine.

Istovremeno, u državnim institucijama genocid nije priznat. Vijeće ministara BiH ne proglašava ni dan žalosti 11. jula, niti zabranjuje negiranje genocida niti je donio bilo kakvu rezoluciju kojom se ovaj dan obilježava.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime