Vlada FBiH platit će dug od 53,89 miliona dolara za gas

0
7

plinBiH – Vlada FBiH donijela je danas Odluku o prihvatanju Sporazuma o alokaciji duga od 104,8 miliona američkih dolara za isporučeni, a neplaćeni prirodni gas Bosni i Hercegovini u periodu 1991.-1995. godina, između vlade Federacije BiH i Republike Srpske.

Vlada je utvrdila da se dug od 104,8 miliona dolara alocira na FBiH u iznosu od 53,89 miliona i na RS u iznosu od 50,91 miliona dolara.

Data je saglasnost Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da dug za isporučeni prirodni gas u periodu 1991.-1995. godina u iznosu od 104,8 miliona dolara riješi putem prebijanja s potraživanjem koje država Bosna i Hercegovina ima prema Ruskoj Federaciji po osnovu klirinškog potraživanja u iznosu od 125,2 miliona dolara.

Ova odluka stupit će na snagu kada i Vlada Republike Srpske prihvati Sporazum o alokaciji.

Za potpisivanje Sporazuma ovlašten je premijer Federacije Bosne i Hercegovine, saopćio je Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Prethodno je Vlada Federacije BiH prihvatila Informaciju o strukturi i alokaciji duga za isporučeni, a neplaćeni prirodni gas Bosni i Hercegovini u periodu od 1991.-1995. godine koju je na osnovu izvještaja Koordinacionog tima pripremilo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

(radiosarajevo.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime