Vlada FBiH: Nema privatizacije BH Telecoma

0
3

Vlada FBiH

Povodom medijskih napisa da je Vlada FBiH pripremila “svoj” izvještaj o poslovanju JP BH Telecoma s namjerom da privatizira ovu kompaniju, Federalna vlada je saopćila da ne postoje nikakvi, ni javni ni tajni, planovi privatizacije BH Telecoma niti je to ikada bio uslov MMF-a.

Vlada Federacije BiH može razmatrati i odlučivati isključivo Izvještaj o poslovanju koji je sačinila uprava BH Telecoma d.d. Sarajevo, a koji će joj putem Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, kao nadležnog ministarstva, uskoro biti i dostavljen, saopćili su iz Vlade.

Stoga, kako ističu, tvrdnja da Federalna vlada samoinicijativno istražuje poslovanje pojedinih kompanija i da ih kasnije u ”paralelnim izvještajima” optužuje za manipulacije i zloupotrebe predstavlja besmislicu i potpuno nepoznavanje pravnih procedura, koje moraju biti ispoštovane, da bi neki akt bio razmatran na sjednici Vlade Federacije BiH.

-Odnosi između direktora javnih preduzeća i Vlade Federacije BiH, u kojima je država većinski vlasnik, zasnovani su na apsolutnom povjerenju i podršci. Razumljivo da je, poput ostalih preduzeća, i poslovanje najprofitabilnije federalne kompanije tema redovne komunikacije između federalnog premijera Fadila Novalića i generalnog direktora Mirsada Zaimovića, kao i resornog ministra Denisa Lasića. Osnovni cilj tih kontakata je osiguranje najbolje moguće saradnje između Vlade Federacije BiH i BH Telecoma što u konačnici treba da donese i najviši kvalitet usluga za građane, navode iz Federalne vlade.

Kako ocjenjuju, krajnje je neozbiljna tvrdnja da se Federalna vlada bavi analizom rada medija i njihovim odnosom prema predstavnicima vlasti.

-Cijenimo da sponzorstva BH Telecoma i drugih javnih kompanija imaju za cilj promociju novinarskih sloboda i što kvalitetnije izvještavanje javnosti o političkim i društvenim prilikama u Bosni i Hercegovine, a nikako njihovo ograničavanje. Kopija, javnosti predstavljenog, nepostojećeg alternativnog Izvještaja o poslovanju BH Telecoma koji je, navodno, bez znanja direktora sačinila Vlada Federacije BiH je falsifikat, kao što je netačna i informacija o njegovom postojanju, saopćeno je iz Vlade FBiH.

(Vijesti)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime