Vlada FBiH donijela odluku o odobravanju 100.000 KM Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari

0
6

Srebrenica – Danas je vlada Federacije BiH donijela Odluku o odobravanju 100.000 konvertibilnih maraka Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.
Sredstva su namijenjena izgradnji objekta „Muzej 2“ u tom centru.

Vlada FBiH je dala saglasnost na Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2016. godinu koji odražava nastojanje Federalnog zavoda za zapošljavanje da se aktivno uključi u realizaciju Reformske agende za BiH za period 2015.-2018. godina, u skladu s raspoloživim kapacitetima.

Ovim programom Zavod se opredijelio za aktivnosti koje će, u okviru nadležnosti i finansijskih mogućnosti, realizirati u skladu sa Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, samostalno ili u suradnji s lokalnim partnerima, kao i u okviru međunarodnih projekata, s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih kretanja i uticaja na tržište rada.

Vizija Federalnog zavoda je da svojim programima i mjerama aktivne politike zapošljavanja dostigne prihvatljivu stopu zaposlenosti i obezbijedi odgovarajuću materijalnu i socijalnu sigurnost nezaposlenim osobama.

Sve aktivnosti u okviru mjera aktivne politike zapošljavanja bit će usmjerene na stvaranje pretpostavki za poboljšanje kvaliteta i povećanje konkurentnosti na tržištu rada, poticanje potražnje za radnom snagom, te na sticanje povjerenja i uspješnu saradnju partnera na tržištu rada.

Programom rada Federalnog zavoda planirano je da u 2016. godini mjerama aktivne politike zapošljavanja bude obuhvaćeno 10.000 nezaposlenih osoba. Ovo se ne odnosi na još 10.000 osoba koje će u 2016. godini biti zaposleno zahvaljujući poticajnim mjerama Vlade FBiH.

U skladu s Programom mjera za socijalno zbrinjavanje nezaposlenih osoba koje su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije poduzeća ostale ili ostaju bez posla i Operativnim programom za realizaciju Programa mjera u planskoj godini, ova pozicija će biti uvećana za dodatnih 20 posto od ukupno planiranih prihoda po osnovu doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti (na toj poziciji je za 2015. godinu planirano 14.490.000 KM).

Također, za 2016. godinu planirano je 1.295.000 KM na ime prihoda Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

(visoko.co.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime