Vlada FBiH dala saglasnost za privatizaciju BH Telecoma

4
10

Vlada FBiH dala saglasnost za privatizaciju BH Telecoma

Sarajevo – Federalna vlada dala je saglasnost na Program rada Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine s Planom privatizacije za 2016. godinu.

Prilikom izrade ovog programa Agencija se rukovodila Reformskom agendom za Bosnu i Hercegovinu za period 2015. – 2018. godina, Akcionim planom za njenu realizaciju, te Zaključkom Vlade Federacije BiH od 18.6.2015. godine.

Naime, prilikom razmatranja Informacije o primjeni Uredbe o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti Federacije BiH, privredna društva su podijeljena u tri kategorije.

Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH zadužena je da pripremi Plan privatizacije, s prijedlozima modela i načina privatizacije za osam privrednih društava iz treće kategorije, prenosi agencija Patria.

U Plan privatizacije preduzeća za 2016. godinu uključeno je šest od osam preduzeća:

To su Bosnalijek d.d. Sarajevo, Energopetrol d.d. Sarajevo, Energoinvest d.d. Sarajevo, Aluminij d.d. Mostar, Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo, Sarajevo osiguranje d.d. Sarajevo, Energoinvest Comet d.d. Sarajevo i ArcelorMittal d.o.o. Zenica.

Ovim planom nisu obuhvaćeni Energoinvest Comet d.d. Sarajevo i ArcelorMittal d.o.o. Zenica.

Na osnovu Reformske agende Planom privatizacije za 2016. godinu predviđena je i priprema za prodaju dijela kapitala telekom operatera, odnosno priprema za eventualnu privatizaciju BH Telecoma d.d. Sarajevo i HT d.d. Mostar.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Finansijski plan Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH za ovu godinu kojim su predviđeni ukupni prihod i kapitalni primici u iznosu od 7.709.200 KM i ukupni rashod i kapitalni izdaci u istom iznosu.

Agencija za privatizaciju je zadužena da pripremi i Vladi dostavi plan izmjena svih zakonskih rješenja koja se tiču pasivnog podbilansa.

(n1)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. Ispravno, drzava netreba da upravlja firmama vec obezbijedi podrusku kroz izgradnju infrastrukture, obrazovanjem radnog kadra i time stvarajuci povoljnu klimu privrednicima da cino ono u cemu su najbolji. 😀

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime