Vlada FBiH čeka rezultate aktivnosti OHR-a

0
1

vlada-federacije-Sarajevo – Iako najavljivan kao hitna sjednica, današnji sastanak u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu može se okarakterisati kao neformalni razgovor premijera i ministara o funkcionisanju Ministarstva finansija, nakon što je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir razriješio dužnosti ministra Antu Krajnu, a OHR pozvao Budimira da ovu odluku povuče ili da je izmijeni.

Federalni premijer Nermin Nikšić podsjetio je da je Ured Visokog predstavnika poduzeo aktivnosti za rješavanje ovog slučaja, a koje bi trebale ubrzati čitav proces.

“Svako dalje usložnjavanje situacije bilo bi kontraproduktivno, pa je Vlada odlučila da sačeka par dana kako bismo vidjeli rezultate intenzivnih aktivnosti OHR-a. Ukoliko se one okončaju na način da predsjednik Budimir povuče odluku ili je izmjeni, problem je riješen. U suprotnom, Vlada će razmotriti mogućnosti i pronaći najefikasnije rješenje”, rekao je premijer Nikšić nakon sastanka.

Potvrdio je i da je odluku predsjednika Budimira proslijedio na ocjenu Ustavnom sudu Federacije BiH. Zatražena je, do donošenja konačne odluke, privremena mjera kojom bi se osigurao nesmetan rad ministra finansija.

Dopremijer Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović potvrdio je da je danas razgovarano o mogućnostima za razrješenje nastale situacije u Federalnoj vladi.

“Imali smo slučaj kada je tadašnji federalni ministar finansija Dragan Vrankić prešao u Ministarstvo finansija i trezora BiH, pa je u Federalnoj vladi ostalo upražnjeno ovo mjesto. Vlada je tada ovlastila sekretara i pomoćnike ministra, koji su obavljali sve funkcije kako ne bi došlo do zastoja”, pojasnio je Lijanović.

Govoreći o drugoj mogućnosti, Lijanović je istakao da prema Ustavu FBiH, Vlada može donositi uredbe sa zakonskom snagom do 30 dana.

“Dakle, sa aspekta zakona sve možemo regulisati. Mogli smo danas donijeti uredbe sa zakonskom snagom i regulisati potpisnike za sve obaveze Federacije BiH”, dodao je dporemijer FBiH.

No, ništa od toga nije urađeno, jer se narednih par dana očekuje razgovor premijera Nikšića sa OHR-om. Ukoliko Ured Visokog predstavnika ne predloži neko kvalitetnije rješenje, Vlada FBiH će primijeniti jednu od navedenih mogućnosti.

Vlada Federacije BiH danas je propustila rok za uplatu sredstava fondu OPEK, te, kako je rekao premijer Nikšić, diskreditovala finansijski položaj i ugrozila status FBiH kod međunarodnih finansijskih institucija.

“U kontaktu smo sa MMF-om i nastojimo ih uvjeriti da ne ugrožavamo stand-by aranžman. No, njihovi stavovi su poprilično tvrdi i insistiraju na plaćanju obaveza vanjskog duga”, upozorio je premijer Nikšić.

(bh-index.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime