Vlačo potpisivao spiskove zatočenih

0
4

downloadBiH – Državno tužilaštvo je uložilo u spis 200 materijalnih dokaza protiv Branka Vlače, optuženog za zločine počinjene na području Vogošće.

Riječ je o nespornim dokazima, među kojima se nalaze spiskovi zatvorenih Odjeljenja zatvora Srpske opštine Vogošća od jula do kraja septembra 1992. godine, kao i o biltenima upravnika zatvora za taj period. Većinu spiskova i biltena, koji govore o događajima u zatvoru, potpisao je Branko Vlačo, a u njegovo ime nekad je to činio njegov zamjenik Nebojša Špirić.

 

Kao dokaze Tužilaštvo je uložilo i spisak policajaca Stanice javne bezbjednosti (SJB) Centar iz 1992., akte ratnog povjereništva Srpske opštine Vogošća i naredbu ovog organa o puštanju jednog lica bošnjačke nacionalnosti i njegovoj razmjeni za lice srpske nacionalnosti.

 

Također su uloženi i dokazi o odvođenju zatvorenika na radove i u živi štit na brdo Žuč, kao i izjava jednog stražara o sahrani dva zatvorenika.

 

Tužilaštvo je najavilo da će o sadržajima dokaza govoriti u završnoj riječi.

 

Branko Vlačo je optužen da je, kao upravnik logora “Bunker”, “Planjina kuća”, “Kod Sonje” i “Nakina garaža”, uspostavio sistem kažnjavanja zatočenih civila. Prema optužnici, zarobljenici su zlostavljani, tjerani na prinudne radove i u živi štit, gdje su mnogi ubijeni, a deseci ih se vode kao nestali.

 

Suđenje bi se trebalo nastaviti 5. marta, kada je planiran nastavak ulaganja materijalnih dokaza Tužilaštva BiH.

(justice-raport)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime