Vjećnici OV Sanski Most traže da se rudniku „Kamengrad“ zabrani rad

0
5

ovsaaaaaaSanski most – Općinsko vijeće Sanski Most, poslijednji dan u minuloj godini su zatražilo je na svojoj sjednici od nadležnih inspekcijskih organa da zabrane dalji rad Rudnika mrkog uglja „Kamengrad“ te je tom prigodom povučena ranije data suglasnost o davanju potrebne koncesije ovom gospopdatrskom društvu. Načelnik općine Sanski Most, Mustafa Avdagić, istakao je kako RMU „Kamengrad“ nije ispoštovao ranije postignut sporazum o plaćanju koncesijonih naknada u visini od 1.300.000 maraka.

„Nama je stalo da rudnik radi, ali i da lokalna zajednica ima od toga koristi. Problem u posljednjih nekoliko godina je u tome što ova firma izbjegava plaćanje eksploatacionih naknada, zbog čega je lokalna zajednica na velikom gubitku.“, istakao je općinski načelnik, Mustafa Avdagić.

Ovom prigodom je istaknuto kako RMU „Kamengrad“ nema zakonske dozvole za eksploataciju uglja, ali da koristi određene pravne nedorečenosti te vrši eksploataciju mrkog uglja. Međutim, u spomenutom gospodarskom društvu ističu kako ne postoje nikakva dugovanja za koncesijone naknade.

„Ne postoje dugovanja o kojima oni govore jer nikada nije ni potpisan bilo kakav ugovor o plaćanju koncesija. Pored toga, ova pitanja nisu u ingerenciji općinskog vijeća, nego kantonalni institucija te federalne inspekcije.“, kaže direktor RMU „Kamengrad“, Marinko Atlija. Prema njegovim riječima, svi radovi vezani za eksploataciju mrkog uglja se odvijaju u skladu sa zakonom. Međutim, općinski vijećnici tvrde kako je federalna inspekcija još ranije zabranila ovom gospodarskom društvu eksploataciju uglja na području kamen gradskog bazena.

„Oni zlouporablkjuju odluku inspekcije koja im je omogućila samo da obavljaju istražne radove vezane za otkrivanje novih rudnih ležišta. Međutim, oni i dalje iskopavaju i prodaju ugalj rabeći neefikasnost državnih institucija.“, tvrde općinski vijećnici.

(mojuska.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime