Vitez: Zbog napada pasa lutalica Općina plaća hiljade KM odštete

0
17

Vitez: Zbog napada pasa lutalica Općina plaća hiljade KM odštete

Vitez – Dugogodišnje zanemarivanje problema i nedostatak pravih rješenja oko pojave pasa lutalica na ulicama u posljednjih nekoliko godina većini općina u SBK se počeo obijati o glavu. Naime, gotovo da nema općine u Kantonu koja nema tužbi građana zbog napada pasa lutalica, a isplata šteta zbog napada postala je manje-više redovna stvar.

Pet tužbi

Ništa drugačije nije ni u općini Vitez, u kojoj je problem pasa lutalica prisutan još u većoj mjeri zbog velike poslovne zone u kojoj nesavjesni građani često ostavljaju pse.

Samo prošle godine Općina je imala pet tužbi zbog napada pasa lutalica, a kako je kazala Ivana Križanac-Marković, općinska javna pravobraniteljica, psi lutalice su veliki problem za ovu bh. općinu.

– Ove godine imamo jednu, dok smo prošle godine imali pet tužbi. Psi lutalice su nam veliki problem, već smo slali apelaciju Ustavnom sudu po jednom predmetu, no odbijeni smo s obrazloženjem da se radi o komunalnim djelatnostima za koje je nadležna Općina – kazala je Križanac-Marković.

Prema njenim riječima, odštetni zahtjevi kretali su se od 800 do 5.000 KM, a većina presuđenih predmeta već je realizirana, odnosno isplaćena.

Dugoročno rješenje

Sličan problem imaju i drugi gradovi Lašvanske doline, a dugoročnog rješenja za sada nema na vidiku. Azil nema nijedna općina, postoji tek inicijativa o izgradnji zajedničkog skloništa za napuštene životinje, o kojoj su se pozitivno izjasnili načelnici Viteza, Travnika, Novog Travnika i Busovače, no niti jedna općina još nije izdvojila neka sredstva.

Različite metode

U pojedinim općinama postoje skloništa koja su samoinicijativno otvorili građani, dok u drugima pse lutalice na gradskim ulicama ujutro nalaze ubijene iz vatrenog oružja.
S obzirom na trenutne zakonske okvire, općinari tek mogu edukacijom i stvaranjem registara pokušati smanjiti broj novih pasa lutalica i do sistemskog rješenja problema – plaćati odštete.

Autor: D. PUCAR

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime