Vitez: Konferencija o aktuelnom stanju sigurnosti u BiH

0
42

Vitez – Vijeće ministara i Ministarstvo sigurnosti BiH su u suradnji s agencijama za provedbu zakona i drugim sigurnosnim institucijama u BiH poduzeli određene mjere kako bi bili spremni odgovoriti u slučaju, eventualnog, dolaska većeg broja izbjeglica – kazao je Krešić, navodeći da se ne očekuje njihovo duže zadržavanje na prostoru BiH

Bosna i Hercegovina dijeli sigurnosne izazove, rizike i prijetnje koji karakteriziraju aktuelno stanje sigurnosti na regionalnom i globalnom planu, istaknuli su sudionici konferencije u posvećene aktuelnom stanju sigurnosti u BiH, koja je počela danas u Vitezu u organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i uz potporu Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga (DCAF), Misije OSCE-a u BiH, UNDP-a Ureda u Sarajevu i NATO-štaba u Sarajevu.

Doministar sigurnosti BiH Mijo Krešić ocijenio je zadovoljavajućim aktuelno stanje sigurnosti u BiH, istaknuvši kako resorno ministarstvo kontinuirano prati situaciju na tom planu te da je u fokusu tih aktivnosti situacija u vezi s izbjegličkom krizom, ali i prijetnje od terorizma, organiziranog kriminala i korupcije kao i drugih oblika kriminaliteta.

Krešić je u izjavi za medije, datoj u pauzi skupa, odbacio spekulacije  o uspostavljanju nove izbjegličke rute kroz BiH, podsjećajući na mjere koje su resorno ministarstvo i Vijeće ministara poduzeli u vezi s tim, uključujući Plan hitnih mjera i formiranje Koordinacijskog tijela za praćenje stanja na planu migracija s ministrom sigurnosti Draganom Mektićem na čelu.

– Vijeće ministara i Ministarstvo sigurnosti BiH su u suradnji s agencijama za provedbu zakona i drugim sigurnosnim institucijama u BiH poduzeli određene mjere kako bi bili spremni odgovoriti u slučaju, eventualnog, dolaska većeg broja izbjeglica – kazao je Krešić, navodeći da se ne očekuje njihovo duže zadržavanje na prostoru BiH.

Naglasio je da jačanje kapaciteta i resursa za suočavanje sa sigurnosnim rizicima, podrazumijeva unapređenje zakonskog okvira i druge mjere.

Na neophodnost odgovarajućeg legislativnog djelovanja ukazali su i predsjedavajući i dopredsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić i Borjana Krišto, akcentirajući potrebu revidiranja određenih dokumenata, a u prvom redu, dokumenta “Sigurnosna politika BiH” iz 2007. godine.

Naglasili su značaj koordiniranja i jačanja suradnje institucija i agencija u sektoru sigurnosti i odbrane radi kreiranja što povoljnijeg sigurnosnog okruženja za građane BiH.

Čelnici Komisije su, istovremeno, konstatirali da je jačanje stabilnosti i sigurnosti u BiH i regionu jedan od uvjeta za brže kretanje prema evroatlantskim integracijama, ali i za napredak na ekonomskom i socijalnom planu.

Održavanje dvodnevne konferencije o aktuelnom stanju sigurnosti u BiH pozdravila je zapovjednica NATO-štaba u Sarajevu brigadna generalica Gizelle Wilz, istaknuvši spremnost ovog štaba da i nadalje podržava napore bh. institucija u tom kontekstu, posebno pohvalivši angažman Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH.

Precizirala je da konferencija predstavlja forum za transparentnu razmjenu mišljenja o sigurnosnim pitanjima između parlamentaraca i dužnosnika institucija u sektoru odbrane i sigurnosti.

Generalica Wilz ocijenila je da ovaj skup, među ostalim, doprinosi i jačanju demokratskog nadzora nad sigurnosnim i odbrambenim sektorom u BiH, u skladu sa standardima NATO-programa “Partnerstvo za mir”.

Konferencija, čiji su sudionici bh.parlamentarci, čelnici institucija iz sektora sigurnosti i odbrane BiH i dužnosnici međunarodnih organizacija, te domaći i međunarodni eksperti, prilika je za  sagledavanje aktuelne sigurnosne situacije i izazova na tom planu, te  postignuća, stepena koordinacije u radu sigurnosnih institucija i ključnih elemenata za unapređenje sigurnosnog okruženja u BiH.

Peta konferencija pod nazivom “Aktuelno stanja sigurnosti u BiH”, organizirana je u skladu s usvojenim Radnim planom za 2015. godinu, Zajedničke komisije i zaključcima prethodne konferencije održane u februaru 2013. godine u Zenici, te u skladu s izazovima koji predstavljaju prijetnju sigurnosti građana BiH.

(FENA/zurnal.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime