„VITA plus“ Cazin- svjetla tačka u sivoj ekonomiji i obrazovanju u Bosni i Hercegovini!

0
10

centar2

Cazin – Kada neko spomene „privatna škola“, uvijek se postavljaju iste predrasude, da je to mjesto gdje se kupuje diploma, gdje svako može da dobije zvanje koje mu na um padne, a zaboravlja se da postoji i druga. Svaka medalja ima dvije strane pa tako i ova. Kako postoje određeni fakulteti na kojima se može kupiti diploma, i steći zvanje koje se želi sjedeći kod kuće, postoje i škole koje svoja predavanja i obaveze izvršavaju prema zakonskim i predagoškim odredbama. Postoji i škola koja traži mnogo više znanja nego neki državne ustanove.

Jedna od takvih ustanova/škola jeste Centar za obrazovanje odraslih „VITA plus“ Cazin. Prekvalifikacija, dokvalifikacija, seminar, kurs, sve što neko može završiti nalazi se na jednom mjestu. Nastava se odvija u dvije kategorije, u kabinetskoj nastavi i praksi u zdravstvenim ustanovama.

Prema riječima profesora zdravstvene njege, Alena Lonića, najprije se izvodi kabinetska nastava, gdje polaznici imaju priliku naučiti teoriju te prolaze kroz simulaciju, da bi sutra u konkretnom slučaju mogli postupiti pravovremeno. Kabinetska nastava se izvodi u 50% iznosu od ukupnog broja sati. Nakon završetka kabinetske nastave, polaznici imaju osnovno znanje, koje imaju priliku da usavrše kroz praksu koju obavljaju u zdravstvenim ustanovama. Praksa se izvodi u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, te u Staračkom domu Bihać.

„Ja sam jedan od prvih profesora  koji je počeo izvoditi nastavu u ovom centru za obrazovanje, i reći cu da je sav taj proces jako ozbiljan, kandidatima je osigurano i predavanje u zakonskom okviru, tj. 50% nastave se izvodi na vrijeme, kandidati su redoviti na predavanjima, svoje ocjene zasluze, tako da je jako ozbiljno.“ – istakao je  profesor na pitanje o redovitosti obavljanja nastave i nastavnog procesa.

Izdizanje svoje škole nad drugim privatnim ustanovama postižu upravo svojom odgovornošću, kvalitetom obrazovanja i nastavnog kadra, kao i korektnim odnosom cjelokupnog menadžmenta prema zaposlenicima u nastavnom procesu. Sredstva za rad dostupna su svim profesorima. Prema riječima profesora Lonića, još se nije desila situacija da je neki njegov zahtjev za određeno sredstvo za rad u kabinetskoj nastavi, odbijen. Te tvrdi da mu je trenutno to i najbitnije, s obzirom da polaznici u Centru žele da se i praktično usavršavaju.

Rad sa bolesnim ljudima, pomaganje nemoćnim osobama, humanost, samo su neki od razloga zašto je Adnan Sović, trenutno polaznik trećeg razreda, odlučio svoje obrazovanje završiti bas u Centru za obrazovanje odraslih „VITA plus“ Cazin.

„Profesori prvo teoretski objasne kako se nešto radi,a zatim to prikažu i praktično. Onda mi odrađujemo svoju praksu i mi odrađujemo sve što smo odradili u tom periodu, naravno uz prepravke grešaka, s obzirom da neke simulacije izvodimo prvi put, pa nas profesori nadgledaju i oodmah na početku ispravljaju, da ne bismo stvorili sebi naviku da radimo nešto pogrešno“, spretno je odgovorio Alen na pitanje kako sa njegove tačke gledišta izgleda nastava koja se obavlja u Centru.

Profesori su jedan od ključnih faktora koje zadržavaju i pospješuju polaznike da rade na sebi, da uče i usavršavaju svoje znanje i završe školu koju su započeli. S obzirom da se radi o školi koja nakon završetka pruža mugućnost zaposlenja i van granice BiH,mnogo ljudi se sad opredjeljuje baš za ovaj centar i završetak obrazovanja u ovoj ustanovi. Također postoji mugućnost zaposlenja i u Bosni i Hercegovini, s obzirom da nakon obavljanja prakse u zdravstenim ustanovala, staračkom domu, određeni polaznici dobiju ponudu da ostanu i potpišu ugovor o stalnom zaposlenju, jer je menadžment staračkog doma upoznat sa ponašanjem polaznika, kao i zainteresiranošću za ovaj posao, ali i stepenom znanja koje posjeduje.

Hodžić Ismeta je polaznik prvog razreda za medicinskog tehničara, tvrdi da su za ovaj posao potrebne određene karakteristike, s kojima se čovjek rodi, ali i da ukoliko se nešto jako voli, da se sve kroz praksu može nadomjestit.

„Da bi se bavio ovim poslom osoba mora biti humana, emotivna, smirena, i ljubazna. Potrebna je velika ljubav, i strpljenje za ovaj posao“.

„Prije svega ja cu reci da je to lijep i human poziv, nije tezak ako ga volis. Međutim, sta stvara tu njegovu tezinu, to sto mi moramo zaista covjeka u obzir uzimati kao cjelovitu ličnost, ne samo ici na to da mu zadovoljimo njegove fiziološke potrebe, da on bude cist, okupan, nahranjen, da je primio svoju terapiju. Moramo u obzir uzeti da je to cjelokupna ličnost, čovjek sa svojim emocijama, potrebama, osjećajima, i tu mu malo moramo pomoci, moramo se znati pravilno odnositi. Kada je bolesnik ljut, ne smijemo reflektirati to njegovo ponašanje, moramo uzeti u obzir da je on mozda ljut i neraspoložen iz razloga sto je zabrinut za svoju budućnost. “ Objasnio je profesor Alen za kraj razgovora.

Na kraju može se doći samo do jednog zaključka, staru poslovicu „Ne sudite knjizi po koricama“ možemo u potpunosti primjeniti i u ovom slučaju. Ne mora sve što je privatno biti i nekvalitetno i neefikansno, i okrenuto prema čistoj dobiti. Postoje i oni izuzeci, svjetle tačke u sivoj ekonomiji. Zato sljedeći put kada neko spomene privatnu školu/fakultet razmislimo šta nam donosi i pruža pa onda ocjenimo da li nam to paše ili ne. Pročitaje bar jedno poglavlje u knjizi prije nego sto date komentar da vam se ne sviđa, jer možda baš ta knjiga bude nešto najbolje koje ste pročitali.


(usn.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime