Visoko: Građani naveli policiju na provalnike u vozila

0
24

news-2013-Septembar-policija_fbih_velika_806576831 (1)Visoko – Visočka policija je, u saradnji sa građanima, brzom akcijom otkrila nekoliko provalnika koji su u noći utorak na srijedu izvršili provalne krađe u automobile.

Nakon  dojave građana u naselju Luke je uhvaćen J.P, rođen 1975. godine, iz Zenice, koji je zatečen u parkiranom putničkom motornom vozilu „VW-Golf A2“, registarskih oznaka K23E824, vlasništvo O.K. iz Visokog.

Navedeno lice je lišeno slobode, a tokom kriminalističke obrade došlo se do saznanja da je izvršilo provale u šest parkiranih vozila, iz kojih je otuđilo određenu količinu raznog alata, jednu torba sa laptopom i punjačem za isti, dvije kape i jedne naočale.

Istovremeno je patrola policije u naselju Muhašinovići otkrila lica B.M., rođeno 1990. godine, M.R., rođeno 1991. godine, i A.H., rođeno 1995. godine, sva iz Ilijaša, koja su u toku noći izvršila više krivičnih djela na području Visokog.

Oni su u toku noći izvršili osam krivičnih djela, pet provala u putnička motorna vozila ispred firme Prevent, iz kojih su otuđena četiri akumulatora, dva CD playera i jedan kasetofon, a na druga dva lokaliteta pokrali četiri akumulatora.

Svi predmeti, koji su otuđeni pronađeni su izvršenim pretresom putničkog motornog vozila marke „VW Pasat“, bez registarskih oznaka, vlasništvo navedenog lica B.M., u vozilu marke „VW-Golf A-2“, koje koristi navedeno lice M.R., i na lokalitetu u mjestu Arnautovići, ispod podvožnjaka autoputa A1.

Od navedenih lica su oduzeti i predmeti sa kojima su vršene provale u motorna vozila i to modifikovani ključevi, vilasti ključevi i šrafcigeri. Tokom kriminalističke obrade nad licima M.R i A.H. došlo se do saznanja da su ista ranije izvršila više provalnih krađa u vozila na području općina Visoko i Kakanj, te krađa na štetu preduzeća „Željeznice FBiH“.

Oni su otuđene predmete prodavali licima M.F. iz mjesta Podlugovi, koji posjeduje otpad sekundarnih sirovina, i P.N., koji posjeduje auto servis.

Na osnovu naredbe Općinskog suda u Sarajevu, izvršen je pretres kuće u vlasništvu M.F., nakon čega je lišen slobode, jer je u prethodnom periodu, od lica M.R. i A.H., u nekoliko navrata otkupilo oko desetak akumulatora raznih marki i veličina, željezničke tegove, kao i druge predmete od metala, poput veće količine šarafa i dijelova hidraulične dizalice, za koje je utvrđeno da su otuđeni na štetu JP „Željeznice FBiH”.

Također, izvršen je pretres autolimarske radionice u vlasništvu P.N., koji je tokom saslušanja izjavio da je u dva navrata kupio dva prednja vjetrobranska stakla. Na osnovu naredbe Općinskog suda u Sarajevu, u mjestu Vratuša kod Ilijaša, izvršen je pretres kuće koju koristi M.R., kojom prilikom je pronađen gasni pištolj, kapa tzv. fantomka, tri akumulatora, osam CD playera, dva kožna novčanika sa ličnim dokumentima, te drugi predmeti, koji potiču iz krivičnih djela, počinjenih na području općine Visoko.

Izvršenim pregledom „Golfa A2“, koji je bilo parkirano u mjestu Lješevo kod Ilijaša, pronađeno je sedam akumulatora, dva auto CD playera i drugi predmeti. Policijski službenici Policijske stanice Visoko nastavljaju dalji rad na kompletiranju i dokumentovanju navedenih krivičnih djela, te će nakon kompletiranja svih dokaza i obavještenja, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona dostaviti izvještaje o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršilaca protiv navedenih lica, inače povratnika u vršenju krivičnih djela.

(istočnabosna.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime