Visok stepen korupcije u Dikstriktu Brčko

0
2

19310_1Brčko – Članovi Udruženja „Građani djeluju odlučno-Prizma“ organizirali su danas pres konferenciju, na kojoj su napravili kraći osvrt na protekle opšte izbore u BiH sa akcentom na problem entitetskog državljanstva, krize vlasti u Brčkom i kašnjenje budžeta, te slučaj Bobar banke. Na pres konferenciji je najavljen i početak projekta monitoringa procesuiranja sličajeva korupcije.

Formiranje skupštinske komisije za borbu protiv kriminala i korupcije, dovoljno govori o itekako visokom stepenu prisustva korupcije u Distriktu, naglasili su članovi Udruženja „Građani djeluju odlučno-Prizma“.

„Ono što bi recimo trebala komisija da uradi po pitanju Bobar banke, kada su u pitanju zamrznuta ili zarobljena sredstva institucija od vitalnog značaja za Brčko Distrikt, onda se u tom slučaju vidi naša pretpostavka ili sumnja da nema efikasnog djelovanja“, rekao je Nedim Hamzabegović, predsjednik Udruženja „Građani djeluju odlučno-Prizma“

„Imamo veliki problem nezapošljavanja mladih ljudi. Dakle mladih školovanih ljudi koji posijle završetka fakulteta ne mogu da se zaposle u javnim institucijama“, ističe Željko Maksimović, sekretar Udruženja Građani djeluju odlučno-Prizma“

Najavljeno je i provođenje projekta monitoringa procesuiranja slučajeva korupcije koji se sastoji od obuke, a potom i istraživanja prijavljenih, istraženih, te procesuiranih slučajeva. Sve s ciljem privođenja osumnjičenih pravdi, ali i podizanje svijesti javnosti da prijavlju takve slučajeve.

U Udruženju su iskazali i nezadovoljstvo zbog činjenice da na hiljade građana zbog neposjedovanja entitetskog državljanstva nije moglo glasati na proteklim opštim izborima u BiH.

(federalna.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime