Višemilionski dugovi Termoelektrane Gacko

0
129

Gacko – Interni akti skupštine akcionara Termoelektrane potvrđuju dugovanja od gotovo 55 miliona eura.

Proizvodnja energije najčešće podrazumijeva i profit. Međutim, Termoelektrana Gacko, koja proizvodi trećinu struje u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska na granici je profitabilnosti.

Isporuka traženog energenta je gotovo stopostotna u odnosu na planove, ali kompanija je u višemilionskim dugovima.

Nakon višemjesečnih špekulacija i negiranja, to je priznala i Uprava Termoelektrane. Interni akti skupštine akcionara TE Gacko potvrđuju dugovanja od gotovo 55 miliona eura.

Dugovi se akumuliraju godinama, ali finansijski izvještaji pokazuju da je trend njihovog rasta alarmantan. Samo u prvoj polovici godine napravljen je dug od osam miliona eura.

Čelnik sindikata ove kompanije prvobitno je za Al Jazeeru pristao govoriti o, kako je rekao, neregularnostima u poslovanju, a zatim odustao. Njegov zamjenik Boban Taušan, pak, tvrdi da Elektroprivreda RS-a plasira netačne podatke o Termoelektrani.

“Mi mislimo da Elektroprivreda i cijeli sistem ima ponekad maćehinski odnos prema nama. Jednostavno, argumenti proizvodnje Termoelektrane daju snagu argumenata da ne možemo biti, pod znacima navoda, gubitaš, kako se spominje i priča”, navodi Taušan.

‘Političko’ zapošljavanje

Ipak, izvršni direktor za finansije Milivoje Boljević potvrđuje višemilionska dugovanja. Dugoročni dug je blizu 17 miliona eura, a kratkoročne obaveze su dvostruko veće.

“Obaveze koje dospijevaju u roku od godinu dana iznose oko 58 miliona konvertibilnih maraka [oko 29 miliona eura]”, dodaje.

Iz uprave Termoelektrane tvrde da ovi dugovi, ipak, nemaju veze s eventualnim štetnim ugovorima.

“Sve što je bilo u pisanju po štampi o netransparentnosti nezakonitog dodjeljivanja ugovora odgovorno tvrdim nije tačno”, ističe Srđan Milović, izvršni direktor Rudnika Gacko.

Uprava negira i priču o 200 novozaposlenih u posljednje dvije godine, za koje se tvrdilo da su tu iz političkih, a ne ekonomskih razloga. Tvrde čak da Rudniku nedostaje radne snage, iz Gacka javlja Sinan Šarić.

“Od krovne elektroenergetske institucije RS-a odgovore o stvarnoj rentabilnost Termoelektrane Gacko stvarnim dugovima ili načinima zapošljavanja nismo dobili. Od svega smo, upućeni na ranije izjave ili saopćenja”, kaže on.

Strah od privatizacije

Termoelektrana je višemilionski dužnik Elektroprivredi RS-a, iako proizvodi struju koja donosi milionski profit. Radnici sumnjaju da se na taj način želi umanjiti vrijednost elektrane pred buduće privatizacijske ili investicijske procese s neizvjesnim ishodom.

“Mi, kao radnici, najviše se bojimo neke tajne ili namjere o privatizacijama prodaje dijelova Elektroprivredi. Zašto to, zašto u cijelom holdingu, gdje ima više radnih jedinica, zašto se baš potencira na gatačkoj elektrani?”, pita se Taušan.

Na ovakvo razmišljanje i radnike i upravu navodi činjenica da je regulator, kao najnižu cijenu od svih termoelektrana, propisao upravo za gatačku. Zbog toga je petogodišnji gubitak na razlici cijene u odnosu na Termoelektranu Ugljevik blizu 30 miliona eura.

Tome dodaju i činjenicu da se Vlada RS-a, nakon neuspjelog pokušaja privatizacije s ČEZ-om, odlučila za drugačiji vid investitorskih aranžmana, u kojima veliku ulogu igra cijena postojećih kapaciteta.

Izvor: Al JazeeraBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime