Višegrad: Mali most nikao uz veliku ćupriju

0
0

Višegrad – Neimari turske firme, koji saniraju čuveni most Mehmed-paše Sokolovića, novim tehničkim rješenjem iznenadili su Višegrađane, jer su na lijevoj obali Drine izgradili mini-ćupriju.

Novi most od sedre nastao je na rampi na potoku Osojnica, gdje su građevinari u toku sanacije ćuprije na Drini, pored jednog koji je bio u funkciji, otvorili još dva muljem, zemljom i šljunkom zatrpana okna. Ovaj dio velikog starog mosta ima izgled male ćuprije okrenute prema Drini. Majstori za mostove iz Turske su na početku i na kraju malog mosta postavili stubove od sedre, koji označavaju njegov početak i kraj kao što je to učinjeno i sa starom ćuprijom.

Stariji Višegrađani se sjećaju da je sličan stub, koji je ličio na krajputaš, bio na početku mosta Mehmed-paše Sokolovića u uglu sadašnje ljetne bašte hotela “Andrićev konak”. Drugi, koji je bilježio kraj ćuprije, bio je iza ušća osojničkog potoka na mjestu današnjeg semafora. Ovi stubovi su vremenom srušeni i nikad nisu obnavljani.

Na starim fotografijama ćuprije iz austrougarskog perioda nije vidljivo da je mali most na rampi ćuprije posebno obilježen niti o tome postoji neki zapis.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime