Više od pola milijuna KM za radni staž 37 radnika iz Zenice, Sarajeva i Bugojna

0
3

Više od pola milijuna KM za radni staž 37 radnika iz Zenice, Sarajeva i Bugojna

Zenica, Sarajevo, Bugojno – Usvojen program utroška preostalog dijela sredstava namijenjenih kao subvencija javnim poduzećima za uplatu doprinosa za MIO Sredstva odobrena za 9 zaposlenika Željezare Zenica, 8 Hidrogradnje, 5 Zraka, 4 TRZ Hadžići i 11 Binasa Bugojno

Federalna Vlada je na svojoj 33. sjednici donijela dvije odluke o uvezivanju staža radnicima poduzeća s većinskim državnim kapitalom i njihovim ovisnim društvima.

Prvom odlukom je usvojen program utroška preostalog dijela sredstava namijenjenih kao subvencija javnim poduzećima za uplatu doprinosa za MIO u svrhu umirovljenja zaposlenika, u iznosu od 603.443,97 konvertibilnih maraka, piše Večernji list BiH.

Odluka Vlade

“Ova sredstva bit će dodijeljena na osnovi javnog poziva, a zahtjev za dodjelu zainteresirana poduzeća mogu preuzeti na web stranici Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije (www.fmeri.gov.ba)”, navodi se u priopćenju o radu 33. sjednice Vlade Federacije BiH.

Druga odluka odnosi se na izbor korisnika sredstava za uvezivanje staža na osnovi prvog javnog poziva, u ukupnom iznosu od 596.556,03 konvertibilne marke.

Ova sredstva utrošit će se za uvezivanje staža 37 zaposlenika iz Zenice, Sarajeva i Bugojna. Od ukupnog iznosa, na Željezaru Zenica d.o.o. odnosi se 182.112,80 konvertibilnih maraka za devet zaposlenika, na Hidrogradnju d.d. Sarajevo 189.218,38 KM za osam, na Zrak d.d. Sarajevo 85.133,10 KM za pet, na TRZ Hadžići d.d. Sarajevo 41.260,54 KM za četiri te na BINAS d.d. Bugojno 98.831,21 KM za jedanaest zaposlenika.

“Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije će s korisnicima sklopiti ugovore o dodjeli grant sredstava koja će gospodarskim društvima, u skladu s dostavljenim popisima zaposlenika koji su stekli uvjete i ostvarili pravo za odlazak u mirovinu, sredstva uplatiti na račun Federalnog zavoda MIO”, navodi se u priopćenju.

Staž od 1. travnja 1992.

Prema izračunu koji je nastao na osnovi podataka iz Porezne uprave i Federalnog zavoda MIO, potrebno je uvezati staž za čak 65.000 radnika u poduzećima s većinskim državnim kapitalom te javnim ustanovama. Za ovu namjenu u idućim će godinama biti potrebno osigurati stotine milijuna maraka. Federaciji BiH potreban je 452,1 milijun KM za uvezivanje radnog staža za radnika kojima poduzeća s većinskim državnim kapitalom nisu od 1. travnja 1992. do 31. prosinca 2014. godine izmirila doprinose za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Da bi ovaj problem bio riješen, Vlada FBiH pripremila je nacrt sustavnog zakona koji proizlazi iz akcijskog plana Reformske agende. Prema nacrtu zakona, sredstva za uvezivanje staža isplaćivat će se od 2016. do 2059. godine, kada je planirano uvezivanje staža i posljednjem osiguraniku koji ima neizmirene doprinose do kraja 2014. godine, a ispunjava uvjete za mirovinu. Već u idućoj godini Federalnom zavodu MIO trebala bi biti doznačena prva tranša u iznosu od 53,2 milijuna KM. Već duže razdoblje u FBiH osobe s ispunjenim uvjetima za mirovinu ne mogu ostvariti to pravo jer nisu uplaćeni doprinosi.

 

(vecernji.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime