Više od pola milijarde maraka za plaće državnim institucijama

0
9

200eurodijeloSarajevo – Samo što je izrađen okvirni proračun institucija BiH za 2014. godinu, počele su rasprave o njemu i očekuje se da će posebno biti burne na predstojećim zasjedanjima Parlamenta.

Sva državna ministarstva i sedamdesetak agencija, uprava i direkcija podnijelo je svoje financijske zahtjeve i bit će zanimljivo vidjeti čiji će biti uvaženi.

Ono što se zna jest da proračun ne smije biti veći od 950 milijuna maraka. U tu brojku nisu uključena sredstva za servisiranje inozemnog duga BiH.

Međutim, zahtjevi državnih institucija daleko premašuju tu svotu – one traže povećanje proračuna za oko 172,9 milijuna maraka. Radi se o zahtjevima ukupno 25 institucija među kojima su ministarstva sigurnosti, za ljudska prava i izbjeglice, vanjskih poslova, ali i Parlament BiH, Uprava za neizravno oporezivanje, Služba za zajedničke poslove, Središnje izborno povjerenstvo, Ustavni sud BiH, Tužiteljstvo BiH, Sud BiH… Njihovi zahtjevi u najvećoj mjeri se odnose na bruto plaće, naknade zaposlenih i materijalne troškove! Prema nekim informacijama, razlog su našli u namjeri da povećaju broj zaposlenih!

Kako doznaje Dnevni list, kada bi se uvažili svi zahtjevi, proračun za iduću godinu bi iznosio milijardu i 95,8 milijuna maraka, što je za oko 20 posto više od ovogodišnjeg! Zbog toga je neminovno odbacivanje ili kresanje zahtjeva pa je, doznajemo, uvelike u tijeku međusobno lobiranje ministara u Vijeću ministara u kojem sudjeluju pojedini politički moćnici.

Prema usvojenom okvirnom planu, u proračunu za iduću godinu bit će osigurano 530,4 milijuna maraka za bruto plaće zaposlenima u državnim institucijama. To je za 8,28 milijuna maraka više nego ove godine.

Za naknade troškova zaposlenima planirano je 115,96 milijuna maraka, što je 1,9 milijuna više nego ove godine, a to se pravda budućim povećanjem broja zaposlenih.

Kada je riječ o prihodima, najveća suma – 750 milijuna maraka – očekuje se od neizravnih poreza. Računa se da će ta vrsta prihoda porasti za oko dva posto.

Prema projekciji proračuna za 2014. godinu, porast će BDP kroz povećan opseg vanjske trgovine i investicija. Najavljuje se i rast industrijske proizvodnje za 4,5 posto.

S nadom da svijet izlazi iz ekonomske krize, autori okvirnog proračuna očekuju da će u 2014. godini “prestati smanjivati se broj zaposlenih u privatnom sektoru, a broj zaposlenih u javnom sektoru imat će skromnu stopu rasta”.

Posebno su zanimljivi podaci o zaposlenima i nezaposlenima. Prema tom dokumentu, u ovoj godini broj nezaposlenih iznosi 553.000, a u idućoj će biti 554.000. Nadalje, BiH ove godine ima 686.000 zaposlenih, a u idućoj godini bit će ih 689.000.  Ovogodišnje prosječne plaće iznose 828 maraka, a najavljuje se da će u idućoj godini biti povećane za oko jedan posto i da će iznositi 836 maraka.

(Bljesak)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime