Više od 99 hiljada nezaposlenih u Tuzlanskom kantonu

0
12

images (2)Tuzla  ̶  Broj nezaposlenih u Tuzlanskom kantonu prešao je cifru od 99 hiljada. Prema podacima Službe za zapošljavanje, na njihovoj evidenciji najviše nezaposlenih je sa srednjom stručnom spremom, oko 27 hiljada, dok je više od šest hiljada fakultetski obrazovano.

U prvih devet mjeseci ove godine sa evidencije službe brisano je više od 18 hiljada, dok se skoro isti broj prijavio na evidenciju, a polovina njih zbog prestanka radnog odnosa. ”Nasuprot tome, ako kažemo da se 18.771 osoba prijavila na evidenciju, od tog broja njih 8.420 po prestanku radnog odnosa. Na jednoj strani imamo zapošljavanje, na drugoj strani radnici ostaju bez posla i prijavljuju se na našu evidenciju, tako da se situacija puno ne mijenja”, ističe Jasna Bedak, stručna saradnica za informisanje Službe za zapošljavanje TK. No, brisanju sa evidencije Kantonalne službe doprinijeli su brojni programi zapošljavanja, od kojih su dva aktuelna, ”Prvo radno iskustvo” i ”Prilika za sve”. Na taj način se želi pomoći u posredovanju prilikom zapošljavanja, što i jeste cilj službe. ”

Po ovim programima, po Prvom radnom iskustvu do sada je potpisano 150 ugovora i zaposlene 204 osobe, kod Prilike za sve potpisano je 566  ugovora  i zaposleno 1.186 osoba. Vrlo je pozitivno da se mnogo osoba zaposlilo u privrednom, a ne formalnom sektoru”, kaže Bedak. Planom za narednu godinu također su predviđeni projekti zapošljavanja, a koji će zavisiti od sredstava Federalnog zavoda za zapošljavanje. ”

Ja bih napomenula da bi trebao biti program koji se odnosi na prvo radno iskustvo, zatim planiran je ponovo i SNS program koji je obuhvatao više kategorija, tu je bilo pored zapošljavanja, samozapošljavanje i obuka nezaposlenih osoba, javni radovi, kao i svake godine”, naglašava ona. Programima zapošljavanja za 2015. bit će obuhvaćene sve kategorije različitih zanimanja.

Nezaposlenima ostaje nada da će se stanje u društvu mijenjati, te da će privreda krenuti uzlaznom putanjom, a u cilju pronalaska zaposlenja. Pomenuti projekti bi mogli pomoći u tome.

(rtvslon.ba)



Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime