Više od 40 kamiona sa opasnom sojinom sačmom čeka da uđe u BiH

0
37

granicni-prijelazOrašje, Bosanska Gradiška – Lobisti već nekoliko dana vrše pritisak na Vijeće ministra BiH, tražeći dozvolu za uvoz više od 40 kamiona sa opasnom GMO sojinom sačmom na tržište Bosne i Hercegovine, a koje inspektori drže blokirane na graničnim prijelazima Gradiška i Orašje, saznaje bh. novinska agencija Patria.

Sagovornik Patrije koji je pristao govoriti pod uslovom anonimnosti tvrdi da se na graničnim prelazima Gradiška i Orašje još uvijek nalazi više od 40 kamiona sa GM sačmom, a koji pokušavaju ući na tržište BiH, što bi značilo i katastrofalne posljedice po zdravlje velikog broja građana BiH.

GM hrana je jedan od najvećih prijetnji po zdravlje ljudi današnjice. Hrana uzgojena na ovakav način dovodi do poremećaja rada u ljudskom organizmu, to ostavlja nesagledive posljedice po zdravlje, naročito kod djece. Upotreba hrane uzgojene na ovakav način zabranjena je u najvećem dijelu svijeta, a njena distribucija strogo je kažnjiva i u BiH.

GM sačma koja treba da uđe u BiH opasna jer se nako što bude uvezena u našu zemlju koristi u proizvodnji hrane za perad. Njeni opasni sastojci dospijevaju u meso životinja, što predstavlja direktnu prijetnju po ljudsko zdravlje.

Voditeljica Klinike za dječije bolesti SKB-a Mostar dr. Vesna Brkić rekla je ranije za Večernji list kako su u prva četiri mjeseca 2015. godine mostarski ljekari dijagnosticirali dijabetes kod čak 12 djece, i da su ljekari u pet slučajeva otkrili da je uzrok takvog hormonalnog poremećaja kod djece isključivo piletina, pileće hrenovke i salama.

A, opasna piletina nije hranjena ničim drugim do GM sojinom sačmom.

Opasna GM sojina sačma prvo dolazi u Luku Koper iz Brazila, a iz luke dalje ide prema BiH i regionu. Jeftinija je i do dva puta od prirodne sačme, pa stoga predstavlja i enormnu priliku za zaradu, odnosno dosta je popularna u kriminalnim krugovima.

Ranije je u BiH uvezeno više od 130 kamiona opasne sačme, ali je uvoz zasutavljen prije nekoliko dana, nakon što inspektori otrkili i zaustavili uvoz opasne sačme.

Izvori novinske agencije Patria otkiva da lobisti i voznici sada GM sačmu ne mogu vratiti ni u Kopar, jer njihov dobavljači iz Kopera ne želi da robu prime nazad.

(gracanicki.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime