Više od 3 milijarde KM državnog novca u Čovićevim rukama!

0
3

covicSarajevo  ̶  Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović upravljat će finansijama Federacije BiH preko ministrice Jelke Miličević, a finansijama na nivou države preko svog ministra Vjekoslava Bevande.

Praktično, Čović će godišnje kontrolirati više od tri milijarde KM – upozorava za bh. novinsku agenciju Patria bivši zamjenik državnog ministra finansija Fuad Kasumović.

U preraspodjeli federalne vlasti HDZ-u BiH je pripalo ministarstvo finansija, kojem je pripalo i ministarstvo finansija i trezora na državnom nivou.

Praktično, sada kada ima ova dva ministarstva, Čović će upravljati svim državnim institucijama kao i svim institucijama u Federaciji, jer bez novca, kojim on upravlja, niti jedno drugo ministarstvo u zemlji ne može funkcinisati, od kantonalnog od državnog nivoa.

Iste poluge drži i Milorad Dodik u Republici Srpskoj. Dodik preko SNSD-ovog ministra finansija Zorana Tegeltije također upravljaju kompletnim finansijskim tokovima u RS.

-Uloga državnog ministra finansija važnija je od uloge državnog premijera. Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić u potpunosti će ovisiti o državnom ministru finansija Vjekoslavu Bevandi. Jer, ministar (Bevanda) po svoj funkciji nije samo državni ministar finansija, on u rukama ima dosta drugih poluga kojima kontroliše život u BiH.

Naprimjer, kao državni minisar finansija on je i predsjednik Upravnog odobra Uprave za indirektno oporezivanje.

Dalje, državni ministar finansija rukovodi Fiskalnim vijećem BiH odnosno po toj funkciji određuje koliko se država može zadužiti.

On je i nacionalni koordinator za fondove iz Evropske unije, koji se mjere u stotinama miliona KM. Državni ministar finansija rukovodi kompletnim bankarskim sektorom države. Ali, tu su još i deseci drugih funkcija – objašnjava Kasumović.

Život u Federaciji BiH također zavisi od federalnog ministara finansija. Jer, federalni ministar finansija odobrava kada će se kojoj instituciji u Federaciji prebaciti novac iz federalnog budžeta.

 (NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime