“Virtuelni muzej genocida nad Bošnjacima” (VIDEO)

0
10

603613_248210868702310_2280944287844771204_nNjemačka, BiH – U naučnim, istraživačkim i predstavljačkim formama genocid nad Bošnjacima dosad je parcijalno tretiran, ali sav taj materijal nikada nije umrežen pod jedan krov.

Jevreji su tako sve materijale o holokaustu stručno obradili i klasificirali pod krovom Muzeja „Jad Vašem”, odakle su i podsticali multidisciplinarna istraživanja i predstavljanja holokausta. Budući da bi za izgradnju Muzeja genocida nad Bošnjacima bila potrebna i politička volja, a i pozamašna finansijska sredstva, kao rješenje se nudi medij virtuelnog muzeja, kao najsavremenija predstavljačka forma. Virtualni muzej genocida nad Bošnjacima ima za cilj da kroz online multimedijalnu prezentaciju predstavi korisnicima Interneta dokumente o kontinuitetu genocida nad Bošnjacima. Muzej će se sastojati od centralnog i 11 posebnih virtuelnih okruženja u kojima bi se dokumenti, svjedočenja i zapisi o genocidu predstavili putem interaktivnih digitalnih priča. Na ovaj način se mogu uvezati i efikasno prezentirati različiti oblici dokumenata (tekst, slike, zvuk, film, 3D objekat). Online prezentacija se može prilagoditi i on-site prezentaciji u fizičkom prostoru u kojoj bi se digitalni sadržaj prikazao na touch screen interaktivnom displeju. Ovim trailerom otvaramo vrata institucije Virtuelnog muzeja genocida nad Bošnjacima.

Autori projekta: mr. sc. Fatmir Alispahić i doc. dr. Selma Rizvić

Dokumentarni film „Bošnjaci u Andrićevu svijetu”

Razotkriva jednakost između velikosrpske genocidne retorike i Andrićevog predstavljanja bosanskih muslimana. Budući da glavni ideolozi genocida nad Bošnjacima koriste smisaone konstrukcije koje se nalaze u Andrićevim djelima, nužno je postaviti pitanje — da li je velikosrpska genocidnost odgojena na Andrićevim djelima? Ali i na djelima Andrićevog najvećeg uzora, oca „istrage poturica”, P. P. Njegoša?

Film će, pored ostalog, biti sažetak studije prof. dr. Muhsina Rizvića „Bosanski muslimani u Andrićevu svijetu”, u kojoj su prvi put cjelovito analizirane i sistematizirane zlokobne rasističke i genocidne poruke bosanskog nobelovca Ive Andrića. Možda bi Andrić ostao u sferi estetskog polja, ali njegovo prikazivanje Bošnjaka oživjelo je u ideološkom i retoričkom polju velikosrpskih voždova i ratnih zločinaca.

Andrić piše o turskim zulimima nad Srbima, o iživljavanju i nabijanju na kolac, čime odgaja osvetnički i genocidni duh u srpskog naroda. Nabijanje Radisava na kolac došao je da gleda „varoški svet, većinom Turci” — a Andrić Bošnjake naziva „Turcima” – koji postaju kolektivni krivci za književne srpske patnje. Zato će hiljade i hiljade Srba aktivno učestvovati u genocidu nad Bošnjacima. Na Andrićevim djelima formirano je velikosrpsko ubjeđenje da se masovnim zločinima nad Bošnjacima zadovoljava pravda.

Dokumentarni film „Bošnjaci u Andrićevu svijetu” po prvi put, komparativnom analizom, dokazuje da su Andrić, i njegov „duhovni otac” Njegoš, ideološki roditelji genocida nad Bošnjacima, jer je na njihovim djelima, i na rasističkim porukama, odgojeno uvjerenje mnogih Srba da je ubijanje i protjerivanje Bošnjaka, rušenje džamija i otimanje bošnjačke imovine — najveći izraz srpskog patriotizma. Film je u pripremi.

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime