Vila ”Mir” – Nikolić, Ivanić, Vučić i Dodik: Revizija je krah pomirenja u BiH!

1
58

sastanak ivanic dodik nikolic vucic beograd revizija aa06

BiH, Srbija – Zbog najave da će BiH podnijeti zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, u Beogradu je danas održan sastanak čelnika Republike Srpske i Srbije, koji su donijeli zajednički stav o reviziji.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić sastali su se sa predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, kako bi usaglasili zajednički stav o ovom pitanju.

“Danas smo se sastali ne prvi i ne posljednji put i mislim da ćemo se češće ubuduće sastajati, zato što ćemo dovedeni u situaciju da moramo da razmišljamo o sudbini BiH i Republike Srpske, a posebno o odnosima Srba i Bošnjaka na području BiH. Prema mom mišljenju, Srbi u Bih nisu učinili niti jedan postupak kako bi destabilizovali te odnose i došli su, nakon toliko godina, u takvu situaciju da Izetbegović pokrene jedan takav proces. Veoma je neizvjesno kakvi će se odnosi razvijati dalje u BiH i veoma je neizvjesno kakve odnose predstavnik bošnjačkog naroda očekuje sa Srbijom, kada se sa njim ne slažu niti hrvatski, niti srpski narod, a nema riječi opravdanja niti osude od međunarodne zajednice. Srbija će uvijek stajati uz Srbe u BiH, jer mi smo neraskidivo vezani, jedan isti narod. Srbija će dati podršku RS-u i svemu onome što se u BiH radi na osnovu ustava i zakona, a nećemo podržavati neustavne i nezakonite odluke, kojima se jedan narod ponovo postavlja na poziciju sa koje bi se moglo krenuti u napad”, izjavio je na ovoj konferenciji Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije.

Potom je za javnost govorio predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji je pozdravio ovakve sastanke čelnika RS-a i Srbije.

“Ovo je akt mržnje Bošnjaka muslimana u Sarajevu prema Srbima uopće i to je pokušaj da se pokuša dobiti od Srbije desetine milijardi odštete, ali i da se ukine RS. Nezadovoljni ranijim presudama, oni su spremni da svojataju BiH i da mi tamo nisu prisutni u organima. Bakir Izetbegović je na ovaj način zatvorio vrata perspektivi BiH i ugasio je svjetla, poslavši poruku da se naša prava na ovakav način krše naša prava. BiH je država nazor i treba primijetiti da je odluka donesena na skupu u zgradi na čijim ulaznim vratima stoje riječi osude prema Srbima, kako bi se još više povećala trajna mržnja prema nama. I da nije bilo rata njihova mržnja bi bila velika prema nama i ovo je krah povjerenja BiH, jer ako neko misli da samo jedan čovjek može odlučivati u ime svih nas, to nije dobro. Mi smo jedinstveni i želimo poručiti da su političke snage iz RS-a jedinstvene i gospodin Ivanić je već poduzeo nekoliko koraka. Ovo je atak na sve Srbe koji žive u RS-u, Srbiji ili bilo gdje u svijetu. Ja sam uvjeren da će međunarodni sud odbiti ovaj zahtjev”, istakao je Dodik u svom obraćanju.

Zadovoljstvo današnjim sastankom istakao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je istakao da se samo zajedničkim dogovorom može doći do odgovora koji su “u interesu srpskog naroda i s jedn i s druge strane Drine”.

“Ilegalna tužba će vjerovatno biti podnesena i mi ćemo biti u dnevnoj komunikaciji, kako bismo pratili situaciju i poduzimale adekvatne političke mjere. U RS-u postoji veliki nivo jedinstva. Mi imamo namjeru da koristimo institucije u našem interesu, a šta to konkretno imat ćete priliku da vidite u narednim danima. Mene ovdje ne brine sama revizija, koja je potpuno pravno neutemeljena. Čovjek koji je najviše srušio BiH je gospodin Izetbegović, pokazavši da želi odlučivati u ime svih nas. Srbi su pokazali da znaju da se ponašaju mudro i da razgolite sve ono što je s druge strane došlo, te mislim da će svi uvidjeti da se nešto mora promijeniti u budućnosti”, dodao je Ivanić.

Posljednji u nizu govorio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je poslao najrazumnije poruke, istakavši kako cilj ovakvih sastanaka treba da bude održavanje mira i stabilnosti u regionu.

“Srbija ni na koji način nije doprinijela podnošenju tužbe Mi smo ovim vraćeni 22 ili 25 godina unazad i ono malo pomirenja što smo stekli u prethodnom periodu, da bi ljudi u Europi i svijetu vidjeli kako nešto radimo na pomirenju, danas je jasno da takvog nečega nema. Sve to pokazuje koliko su duboki i suštinski naši problemi, te mi danas ne možemo govoriti o pomirenju nego o onome što je vitalni nacionalni interes Srbije, te mi odnose sa ovom državom svodimo na najnižu ljestvicu kako bismo održali mir i stabilnost. Mi ćemo kao narod pokušati da zaštitimo svoje interese, ali ćemo pokušati naći i nove mehanizme za postizanje dogovora, jer smo previše vremena potrošili, a malo toga uradili. No, nećemo i ne možemo dopustiti poniženje Srbije, a bit ćemo i garant očuvanja RS-a, kao i uvijek do sada. Kada je bilo nekog referenduma, kojim Srbija i nije bilo oduševljena, Srbi su bili proglašavani za remetilački faktor, Dodik je dobijao sankcije, a danas kada se mnogo teže stvari potežu onda nam kažu iz međunarodne zajednice hajde smirite se. Pa nismo mi djeca da nas smirujete.

Građani Srbije i Srpske neće biti ugroženi, njihovu sigurnost ćemo očuvati, ali nećemo ugroziti ničiju sigurnost unutar BiH”, zaključio je na kraju konferencije Vučić.

Podsjećamo, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u petak, 17. februara, najavio je da će BiH podnijeti zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, za genocid.

Ta najava je pokrenula veliki broj reakcija i komentara, posebno iz RS-a i Srbije, a pojedini predstavnici sprskog naroda u zajedničkim institucijama BiH najavili su da bi zbog ovakvih odluka moglo doći do blokade vlasti i ustavne krize u našoj državi.

(radiosarajevo.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime