Vijećnica danas izgleda baš kako je izgledala i prije 120 godina (FOTO)

0
40

vijećnicaSarajevo – Ceremonija svečanog otvaranja počinje u 19 sati, a Uprava Grada Sarajeva poziva sve građane i goste grada da se pridruže svečanosti.

Vijećnica, simbol Sarajeva i Bosne i Herecegovine, nakon 22 godine ponovno će biti otvorena danas, 9. maja, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

U saopćenju za javnost Gradska uprava Grada Sarajeva poziva građane i goste grada da prisustvuju ceremoniji otvaranja Vijećnice, koja će početi u 19 sati.

„Vijećnicu vraćamo građanima grada Sarajeva. Malo je poznata činjenica da je Vijećnica prije više od jednog stoljeća izgrađena sredstvima svojih građana“,  kazao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Podsjetio je da će Vijećnica biti otvorena na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, te 118 godina nakon njenog prvog otvaranja.

Ukupna obnova Vijećnice koštala je više od 16 miliona eura.

Vijećnica je zapaljena u bombardiranju Vojske Republike Srpske 25. augusta 1992. i tom prilikom je uništeno bizu dva miliona knjiga.

Spašavanje Vijećnice

„Ova obnova je vratila Vijećnicu u njenu autentičnu formu i oblik, onaj enterijer i eksterijer kao kad je prvi put otvorena. Važno je što će Vijećnica biti otvorena 9. maja, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, jer je ona simbol otpora fašizmu. Vijećnica je prošla i preživjela sve faze fašizma, pa i ovu posljednju, kad je potpuno izgorjela i uništena. S uništavanjem zgrade, administrativnog i kulturnog središta grada, izgorio je i njen sadržaj“, kazao je gradonačelnik Komšić.

Istakao je značaj vatrogasaca i građana koji su taj dan gasili Vijećnicu: „Vijećnicu su spasili vatrogasci i radnici iz biblioteke, uz pomoć građana koji su rizikovali svoje živote kako bi spasili ono na čemu je zabilježeno naše kolektivno pamćenje.“

Prvi projekt gradnje Vijećnice povjeren je arhitekti Karlu Parižiku, ali je on kasnije dodijeljen Alexandru Witteku, jer se Parižik nije složio s primjedbama predstavnika vlasti na njegov uradak. Kako je objekat projektovan u pseudo-maurskom stilu, arhitekta je dva puta putovao u glavni grad Egipta Kairo radi studiranja objekata rađenih u tom arhitektonskom stilu, kao što su džamija i medresa Hasana II. Kako je Wittek tokom rada na projektu umro, njegov rad je nastavio Ćiril M. Iveković.

Dugogodišnja obnova

Gradnja Vijećnice trajala je dvije godine, a objekt je svečano otvoren 20. aprila 1896, dvije godine nakon okončanja gradnje. Zgradu je koristilo Gradsko poglavarstvo.

Od 1947. godine u Vijećnici je smještena Narodna i univerzitetska biblioteka BiH.

Nova Vijećnica u starom ruhu autentično je restaurirana, a na projektu restauracije radili su deseci arhitekata, slikara, radnika, istraživača i drugih ljudi čije će ideje, misli i ruke ostati utkane u sve dijelove ovog velebnog zdanja.

“Šteta, koju smo mi gledali izvana ovih 18 godina, zapravo nije odražavala pravo stanje. Prava šteta na tom objektu bila je iznutra”, priča glavni arhitekta projekta obnove Ferhad Mulabegović.

Obnova Vijećnice, smatra, dugo je trajala zbog nedostatka sredstava i cjelokupne situacije.

“Bilo je i teško i velika odgovornost raditi na restauraciji ovakvog objekta. Iz naših ekonomskih razloga i situacije, obnova je rađena dosta dugo, čak 18 godina. Austrijska uprava izgradila je Vijećnicu za četiri godine. Izvorna dokumentacija i projekt nije pronađen, a mi smo istražujući po arhivima u Sarajevu i drugim gradovima uspjeli pronaći dio dokumentacije”, istakao je Mulabegović.

I tri porodice u plamenu

Baš kada se rat u Bosni i Hercegovini zahuktavao, 1992. godine, nekadašnja zaposlenica Nacionalne biblioteke BiH Kadira Mujanović odlučila se, zbog radne obaveze koju je imala, sa porodicom preseliti u Vijećnicu – na svoje radno mjesto.

Jednaku odluku donijele su i njene dvije kolegice, pa su u zgradi Vijećnice, neposreno prije nego što će biti zapaljena i izgorjeti, bile nastanjene i tri porodice.

Kada je, kako se prisjeća, tog 25. augusta 1992. godine počela „užasna oluja“ iznad Vijećnice, a požar počeo gutati sve u historijskoj zgradi, pozvala je u pomoć.

Kada je plamen buknuo na svim stranama zgrade i oteo se kontroli, oni koji su se našli unutra mogli su samo s bolom posmatrati kako gori i propada stogodišnje zdanje.

„Stajali smo i gledali kako to sve propada. Žalosno! Gledala sam kako sve propada u sekundi. Gorjele su knjige. Sve sam gledala svojim očima“, priča Mujanović.

Zaposlenici su tada pokušali spasiti neke knjige, a porodice koje su bile u drugim dijelovima Vijećnice, morale su proći kroz podrum kako bi uspjele izaći iz zgrade.

Granatiranje je trajalo punih 15 sati, prisjeća se dalje Mujanović, a kada su uspjeli ponovno ući u Vijećnicu pronašli su samo neke knjige koje su bile u podrumima i zatekli vodu do koljena.

I danas zahvaljuje Bogu da ljudskih žrtava nije bilo.

Uništene su knjige koje su bile od neprocjenjive vrijednosti, stare i po nekoliko desetaka i stotina godina, a cjelokupna šteta na samoj zgradi Vijećnice bila je nemjerljiva.

Svjedok poslijeratne obnove

Vijećnica, iako uništena, svjedok je i poslijeratne obnove Sarajeva. Nakon, kao i prije rata, Vijećnica predstavlja jedan od najfotografiranijih kulturno-historijskih objekata u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i nesumnjivo jedan od simbola Sarajeva.

Jedan od učesnika ceremonije svečanog otvaranja Vijećnice bit će i Vedran Smajlović, poznati violončelista, koji je u razrušenoj Vijećnici svirao Albinonijev Adagio, odajući time počast tom svojevrsnom hramu znanja.

„Dok sam svirao oko mene je bila nevjerovatna energija. Taj prostor je i dalje živio i disao. Iako je bio zapaljen, i dalje je imao nevjerovatnu moć“, kazao je Smajlović.

O podršci Sarajevskoj filharmoniji kao i o Sajmu certificiranih zanatlija, o još jednom sadržaju u okviru te svečanosti, koji će biti održan večeras u Dječijem parku prekoputa Vijećnice, s početkom u 17 sati, govorit će David Barth, direktor Misije USAID-a u BiH.

Ceremonija otvaranja počet će u 17:30, prvim zvaničnim prijemom gradonačelnika Komšića u Vijećnici blizu 300 zvanica iz političkog, javnog i kulturnog života grada i zemlje.

Nakon prijema koncertom filmske muzike Sarajevske filharmonije, s početkom u 19 sati, na otvorenoj sceni bit će upriličen dvosatni muzičko-scenski spektakl, u kojem će učestvovati 200 mladih kreativaca i bh. umjetnika.

I građani dio svečanosti

Program svečanog otvaranja Vijećnice završava kreativnim videoartom (3D video mappingom) kroz koji će biti prikazana historija Vijećnice, koja je naraskidivo isprepletena s novijom historijom Sarajeva.

I građani grada Sarajeva bit će dio svečanosti otvaranja Vijećnice. Oni koji se odluče prisustvovati ceremoniji otvaranja dvosatni program moći će pratiti putem ekrana koji će biti raspoređeni ispred Vijećnice.

Da ova priča dopre do najudaljenijih krajeva svijeta, pobrinut će se BHT1 i Al Jazeera, koji će sliku otvaranja Vijećnice putem eurovizijske razmjene (u 84 zemlje), odnosno satelita, odaslati po cijelom svijetu.

„Sljedeći korak je virtualni obilazak unutrašnjosti Vijećnice putem službene stranice Grada Sarajeva, da bi građani iz svih dijelova BiH, ali i oni koji žive širom Evrope i svijeta, kao i svi drugi zainteresirani imali mogućnost da uživaju u prelijepom enterijeru tog nacionalnog spomenika“, saopćila je Gradska uprava.

Virtualni prikaz unutrašnjosti Vijećnice možete pogledati na internetskoj stranici Grada Sarajeva, www.sarajevo.ba.

vijecnica-krstanovic

sarajevo_vijecnica_anadolija_04

sarajevo_vijecnica_anadolija_02

sarajevo_vijecnica_anadolija_01

(Al-Jazeera)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime