Vijeće za štampu BiH – Upozorenje medijima da uklone uvredljive komentare povodom smrti Mahira Rakovca

0
4

VIJEĆE ZA ŠTAMPU BIH Upozorenje medijima da uklone uvredljive komentare povodom smrti Mahira Rakovca

BiH – Povodom drastičnih huškačkih komentara, prepunih govora mržnje i poziva na zločin iz mržnje na online portalima posljednjih dana, a kod izvještavanja o tragičnoj smrti četrnaestogodišnjeg dječaka u Sarajevu, i predstojećeg 9. januara, koji se u RS obilježava kao Dan RS, Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, upućuje APEL urednicima i vlasnicima online portala, pozivajući ih na krajnju odgovornost kod selekcije komentara svojih posjetitelja.

Takvi komentari su veoma opasni, uznemirenje su za građane i vode ka zločinu iz mržnje, navodi se u saopćenju Vijeća za štampu u BiH.

– Urednici portala su dužni odmah ukloniti sve šovinističke i prijeteće sadržaje. Ukoliko nisu u stanju kontrolirati svoj web prostor, onda neka zatvore mogućnost komentiranja. Urednička je obaveza ukloniti komentare koji sadrže govor mržnje, diskriminaciju, prijetnje i huškanje, a one koji ih postavljaju banovati na neko vrijeme ili im potpuno uskratiti pravo komentiranja tekstova – upozoravaju iz Vijeće za štampu u BiH.

Neuklanjanjem komentara neprimjerenog sadržaja i njihovim zadržavanjem na portalu, urednici preuzimaju punu odgovornost za njihov sadržaj, kao i odgovornost za posljedice koje mogu izazvati takvi komentari.

Žalbena komisija Vijeća za štampu podsjeća i urednike, i vlasnike portala, jednako kao i građane koji koriste prostor na web portalima za slobodno izražavanje, da huškanje, prijetnje i govor mržnje podliježu krivičnoj odgovornosti, prema Krivičnom Zakonu BiH, XV – Glava petnaesta, Krivična djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina, Krivičnom zakonu FBiH i Krivičnom zakonu RS BiH, XVII – Glava sedamnaesta, Krivična djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina.

Sadržaji sa huškačkim, prijetećim komentarima i govorom mržnje s pozivima na ubistva, bit će prijavljeni policijskim upravama i tužilaštvima.

Autor: Redakcija

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime