Vijeće naroda RS-a bez dogovora o bošnjačkom vetu: Bošnjaci iz MUP-a odoše u državne agencije

0
0

Vijeće naroda bez dogovora

Banja Luka – Vijeće naroda Republike Srpske, na sjednici na kojoj je razmatrana odluka o pokretanju veta Kluba Bošnjaka na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a, nije postiglo dogovor.

Potvrdila je to u jučerašnjem obraćanju novinarima predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a Nada Tešanović, ali je i dodala da postoji mogućnost da dođe do usaglašavanja stavova o dijelu uloženih amandmana Kluba bošnjačkog naroda na Zakon o policiji RS-a, na zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a.

Sedam amandmana

– Nijedan zakon u svojim normama ne sadrži riječ mora, pa je to jedna od primjedbi koju je u ime Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a kao predlagača ovog zakona stavio ministar Dragan Lukač. Od sedam uloženih amandmana njih pet se odnosi na pitanje ravnopravne zastupljenosti konstitutivnih naroda u MUP-u RS-a, dok smatramo da je amandman prema kojem bi direktor policije i njegov zamjenik morali biti iz različitih naroda diskriminatorski, kazala je Tešanović.

Amandmani koji su se odnose na zastupljenost Bošnjaka u MUP-u RS-a, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, bili su prihvatljivi, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač. Prema njegovim riječima, sporan je ostao amandman prema kojem bi direktor i zamjenik direktora policije bili iz različitih konstitutivnih naroda.

– To je diskriminatorna odredba i kao takva za nas neprihvatljiva, rekao je Lukač.

Njegovo mišljenje dijeli i predsjednik Kluba srpskog naroda Pero Petrović. Uz to što se, kako je dodao, prema tvrdnjama ministra unutrašnjih poslova RS-a, princip ravnopravnosti konstitutivnih naroda po popisu iz 1991. ne može ispoštovati, “jer Bošnjaci napuštaju MUPRS-a i odlaze na bolje plaćene poslove u državnim sigurnosnim agencijama”.

Kemo Čamdžija, dopredsjedavajući Vijeća naroda RS-a, pojasnio je da je nacionalna zastupljenost po popisu stanovništva iz 1991. ustavna i zakonska kategorija.

– Mi smo se pozvali na amandman 85. člana 97. Ustava RS-a, kako je to prije četiri godine učinio i Ustavni sud Srpske, kada je takođe Klub Bošnjaka pokretao pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o policiji RS-a. Ukoliko se ne uspijemo usaglasiti i ovo pitanje dođe do Ustavnog suda RS-a, očekujemo da on ispoštuje svoju raniju odluku, rekao je Čamdžija.

Odbacio je kao neutemeljene ocjene da bi različita nacionalna pripadnost direktora policije RS-a i njegovog zamjenika bila diskriminirajuća i istakao da takva rješenja već postoje u Federaciji BiH.

Ponovo se pita Sud?

Sjednica zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a bit će održana za sedam dana, a ako dogovor ne bude postignut, odluku o tome da li je Zakonom o policiji povrijeđen nacionalni interes Bošnjaka dat će Ustavni sud RS-a.

Podsjećamo, Naroda skupština RS-a je na sjednici održanoj 28. decembra 2015. godine, po hitnoj proceduri, donijela novi Zakon o policiji Srpske. Protiv ovog zakona bili su poslanici opozicionog Saveza za promjene, a podršku osim poslanika vladajuće većine zakon je dobio i od poslaničkog Kluba Domovine. Poslanici Domovine to su obrazložili prihvatanjem njihovog amandmana na prijedlog zakona, no tek nakon što je došao u Vijeće naroda, bošnjački delegati su utvrdili da to ni približno ne zadovoljava princip ravnopravnosti. Ove nesuglasice unutar Domovine, a prvenstveno SDA, iz Saveza za promjene protumačili su “različitim talovima koje dio SDA ima sa predsjednikom RS-a i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom”.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime