Vijeće ministara: Usvojena informacija o osporavanju potraživanja u likvidacijskom postupku Jugobanke i Beogradske banke

0
16

privreda-bihBiH – Vijeće ministara BiH usvojilo je, na 73. sjednici, Informaciju o osporavanju potraživanja u likvidacijskom postupku agencija Jugobanke i Beogradske banke u New Yorku. Data je saglasnost za angažiranje zajedničkog advokatskog ureda sa ostalim zemljama sukcesorima u predmetu likvidacijskog postupka koji se vodi nad agencijama Beogradske banke i Jugobanke u New Yorku.

Također, data je saglasnost ovlaštenom predstavniku BiH u zajedničkom Komitetu za raspodjelu aktive i pasive iz Aneksa C Sporazuma o pitanjima sukcesije mr. Ankici Kolobarić da u ime BiH potpiše zajednički ugovor država sukcesora o zastupanju s advokatskim uredom Cleary Gottlieb Steen and Hamilton LLP iz New Yorku.
Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Srbija, Slovenija, zajedno s Narodnom bankom Srbije (NBS), odlučile su da ih advokatski ured Cleary Gottlieb Steen and Hamilton LLP zastupa u vezi sa potraživanjima koje je NBS prijavila u ime država nasljednica u okviru likvidacije agencije Beogradske banke d.d. Beograd u New Yorku i njujorške agencije Jugobanke d.d. Beograd, koju vrši finansijski upravitelj u New Yorku.

Ukupni orijentacijski troškovi predmetnog spora trebali bi iznositi između 75.000 i 200.000 američkih dolara. Bosna i Hercegovina bi u ukupnim troškovima sudjelovala u skladu s procentima utvrđenim Aneksom C Sporazuma o pitanjima sukcesije, odnosno 15,5%.

U januaru 2002. godine započeli su stečajni postupci nad matičnim bankama u Beogradu, gdje je Agencija za osiguranje depozita (DIA) imenovana za izvršitelja stečajnog postupka. BiH je prijavila potraživanje u iznosu od 15,5% posto od ukupno 145.653.701,48 američkih dolara, koliko je bilo stanje na računu agencija kada je počeo postupak likvidacije nad ove dvije banke.

Nakon što je Sud u SAD odobrio zahtjev DIA-e za postupak vraćanja imovine za provođenje stečaja u Beogradu i prebacio 40% likividacione mase, za zadovoljavanje potraživanja kreditora i za plaćanje administrativnih troškova ostalo je ukupno 89.622.831,97 američkih dolara.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime