Vijeće ministara sutra će ponovo pokušati usvojiti nacionalni program za NATO

0
6
Vijeće ministara sutra će ponovo pokušati usvojiti nacionalni program za NATO
Na sjedenici održanoj 22. januara ova tačka je skinuta sa dnevnog reda na prijedlog ministra vanjskih poslova Igora Crnatka. Ministar sigurnosti Dragan Mektić rekao je tada novinarima da smatra da taj dokument treba vratiti nadležnoj komisiji.

On je ranije ukazao da nisu ispunjeni formalnopravni uslovi da se ova tačka nađe na dnevnom redu budući da Komisija za NATO integracioni proces BiH nije završila svoj posao.

Sjednica Komisije za NATO integracioni proces BiH, koja je bila zakazana za 20. decembar, nije održana zbog nedostatka kvoruma nakon što su na sastanku zvaničnika Republike Srpske kod predsjednika Željke Cvijanović srpski članovi Komisije pozvani da ne učestvuju u njenom radu.

Na internet stranici Vijeće ministara BiH navodi se da su na dnevnom redu sutrašnje sjednice i odluke u vezi sa početkom rada državnog zatvora u Istočnom Sarajevu.

Pred ministrima u tehničkom mandatu naći će se Prijedlog odluke o prestanku rada Jedinice za implementaciju Projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Oni bi trebalo da razmotre i Prijedlog odluke o utvrđivanju datuma početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Prema pisanju medija, razlog što ova ustanova još nije počela sa radom jeste spor između ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića i ministra pravde Josipa Grubeše o tome ko će da rukovodi zatvorom.

Šarović traži da to bude Srbin, a Grubeša da to bude Hrvat.

Ove tačke trebale su da budu razmatrane još na sjednici održanoj 13. decembra, ali su skinute sa dnevnog reda.

U odluci o zatvaranju Jedinice za sprovođenje projekta izgradnje državnog zatvora navedeno je da se gase i upravni i nadzorni odbor, a u odluci o otvaranju tog zatvora istaknuto je da se rukovodstvo imenuje u roku od šest mjeseci, dok je u obrazloženju navedeno da će Ministarstvo pravde početi kadrovsko popunjavanje tek po donošenju odluke.

Na koji način će biti vršeno kadrovsko popunjavanje nije precizno navedeno, iako je riječ o velikom broju radnih mjesta. Prema procjenama, u tom zatvoru radit će oko 200 zaposlenih.

Vijeće ministara razmotrit će Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH.

Na dnevnom redu je Informacija o stepenu realizacije reformskih mjera u vezi sa pismom evropskog komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna.

Bit će riječi o Informaciji o primjeni Odluke o postupku usklađivanja zakonodavstva BiH sa pravnom tekovinom EU u prošloj godini.

Pred ministrima će se naći Informacija šefa Pregovaračkog tima BiH u Stalnoj zajedničkoj komisiji viših predstavnika zemalja nasljednica bivše SFRJ o preduzetim aktivnostima na realizaciji zaključka Vijeć ministara sa sjednice oodržane 30. januara, u vezi sa zaključkom Predsjedništva BiH od 12. decembra prošle godine sa uključenim izvještajima Ministarstva pravde BiH i Pravobranilaštva BiH.

Vijeće ministara u tehničkom mandatu razmotrit će Izvještaj o radu Nadzornog tijela za praćenje provođenja strategije na nivou BiH za rad na predmetima ratnih zločina za period za 2017. godinu i prvu polovinu prošle godine.

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije.

Sjednica je zakazana za 12.00 sati.

(klix.ba)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime