Vijeće ministara: Sutorina ne pripada BiH

0
3

Vijece-ministara...Sarajevo  ̶  Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici utvrdilo je Prijedlog ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kojim se definira državna granica koja će na terenu biti  obilježena u roku od  tri godine od stupanja na snagu ovog ugovora, prenosi novinska agencija Patria.

– Prema ugovoru, državna se granica proteže od tromeđe Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije na sjevernom dijelu, do tromeđe Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske na južnom dijelu.  Dvije države na ovaj način, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet, unapređuju bilateralne odnose, ispunjavaju obaveze preuzete Poveljom Ujedinjenih naroda i šalju pozitivnu poruku zemljama u regiji, evropskim i globalnim partnerima o spremnosti Bosne i Hercegovine i Crne Gore da sporazumno urede preostala otvorena pitanja. Ministarstvo civilnih poslova dostavit će prijedlog ugovora Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru – saopćeno je iz Vijeća ministara.

Na ovaj način završena je polemika, a koja se vodila posljednjih dana o tome da je Sutorina dio BiH. Naime, grupa građana na čelu sa Suadom Kurtćehajićem, profesorom s Fakulteta političkih nauka tvrdi da je Sutorina dio BiH i da je to bh. otvoreno more.

Kao krucijalni dokaz tome pronašli su zbirke stenograma sa prezidijuma AVNOJ-a iz 1951. godine, koja se nalazi u Beogradu, a u kojoj se jasno navodi odluka prema kojoj se utvrđuju granice BiH u granicama Berlinskog kongresa.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime