Vijeće ministara: Podrška SAD-a jačanju vladavine prava u BiH

0
1

67 sjednica VMBiH 001 01-08-16

Amerika, BiH – Vijeće ministara BiH prihvatilo je Pismo saglasnosti o provedbi zakona između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Sjedinjenih Država, koje je provedbeni dokument ranije zaključenog sporazuma između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine o ekonomskoj, tehničkoj i srodnoj pomoći za Bosnu i Hercegovinu.

Na osnovu Pisma saglasnosti dvije države bi uspostavile i podržale projekte usmjerene na jačanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini, posebno na jačanje kapaciteta Bosne i Hercegovine u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma.

Vlada Sjedinjenih Država za provedbu Pisma namjere osigurat će sredstva u iznosu oko 3,7 miliona američkih dolara u narednih pet godina.

Ministarstvo sigurnosti dostavit će Pismo saglasnosti Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u daljnju proceduru u skladu sa Odlukom Predsjedništva o postupanju ministarstava upravnih organizacija i drugih bh. institucija prilikom preduzimanja aktivnosti i pokretanja postupaka u području međunarodnih odnosa, koji imaju za cilj ostvarivanje međunarodne saradnje iz njihovog djelokruga. Za bh. potpisnika, predložen je ministar sigurnosti.

Od decembra do juna iz Njemačke deportovano 480 bh. državljana

Vijeće ministara upoznato je sa Informacijom Ministarstva sigurnosti o aktivnostima u prihvatu državljana Bosne i Hercegovine koji se vraćaju iz Savezne Republike Njemačke u Bosnu i Hercegovinu na osnovu Evropskog hitnog putnog lista za povratak (EU – Laissez Passer).

Produžena je upotreba Evropskog hitnog putnog lista za povratak, koji izdaju njemačka nadležna tijela, a koji će važiti za bh. državljane prilikom njihovog povratka/deportacije/protjerivanja u Bosnu i Hercegovinu u dodatnom periodu od 90 dana, počevši od 1. augusta 2016. godine.

Ministarstvo sigurnosti pratit će ovaj proces i na jednoj od narednih sjednica informirati Vijeće ministara o postupanju nadležnih bh. tijela, kako bi po isteku ovog roka Bosna i Hercegovina preuzela ovu aktivnost.

Prema Informaciji, 480 bh. državljana vraćeno je u Bosnu i Hercegovinu od 10. decembra prošle do 30. juna ove godine, od 3.903 koliko se, prema navodima nadležnih njemačkih tijela, nalazi u Njemačkoj u kategoriji ekonomskih migranata.

Samo 166 osoba prihvaćeno je sa EU – Laissez Passer dokumentom, a 299 sa pasošem Bosne i Hercegovine, 12 sa ličnom kartom i tri s putnim listom. Istovremeno je odbijen prihvat 40 osoba zato što je provjerama utvrđeno da nisu državljani Bosne i Hercegovine.

Proširenje vodovodne mreže u korist stanovnika Visokog

Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog ugovora o zajmu za Projekt vodovod Visoko između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, vrijedan 4,5 miliona eura.

Sredstva su namijenjena proširivanju vodovodne mreže u Visokom, uključujući građevinske radove u naseljima Gračanica, Moštre, Porječani, kao i obnovi preostalog dijela postojećeg distributivnog sistema u Visokom.

Realizacijom projekta riješit će se vodosnabdijevanje oko 4.000 stanovnika u naselju Gračanica, oko 6.000 stanovnika podsistema Moštre, oko 1.810 stanovnika podsistema Porječani, te ostalo stanovništvo općine Visoko obuhvaćeno rekonstrukcijom gradske vodovodne mreže.

Očekuje se da će Projekt biti završen do 15. decembra 2019. godine.

Zajam je alociran na Federaciju BiH (Općina Visoko – JKP “Visoko” d.o.o.), s rokom otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda i EURIBOR kamatu.

Prijedlog ugovora s Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora.

Vijeće ministara usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o izdavanju certifikata o zdravstvenoj ispravnosti koji prate pošiljke hrane neživotinjskog porijekla pri izvozu.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Upravni odbor ove agencije zaduženi su da analiziraju propise u ovoj oblasti te da, u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, za Vijeće ministara pripreme prijedlog za otklanjanje nedostataka u njihovoj implementaciji.

Vijeće ministara na ovaj način želi sistemski unaprijediti oblast izdavanja certifikata o zdravstvenoj ispravnosti koji prate pošiljke hrane neživotinjskog porijekla, saopćeno je iz Vijeća ministara.

(bhrt.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime