Vijeće ministara: Čak 85 posto građana BiH podržava ulazak u EU

0
15

vijece_ministaraVijeće ministara BiH je danas na tematskoj sjednici posvećenoj evropskim integracijama usvojilo Informaciju o rezultatima istraživanja javnog mnijenja provedenog u februaru 2014. godine, koje je pokazalo da 85 posto bh. ispitanika podržava pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji (EU).

Pristupanje podržava 90 posto ispitanika iz Federacije BiH te oko 3/4 ispitanika iz RS. Više od 85 posto ispitanih građana ima pozitivno mišljenje o EU, što je za pet posto više ispitanika u odnosu na godinu ranije, navodi se u informaciji Direkcije za europske integracije.

Da je stvaranje novih radnih mjesta najveća prednost ulaska u Evropsku uniju smatra 40 od 100 ispitanika, što je dva puta više u odnosu na broj građana koji misle da će ulazak u EU jamčiti mir i političku stabilnost. Samo sedam posto ispitanika misli da nema prednosti od ulaska u EU.

Većina ispitanika smatra da su glavni nedostatci ulaska u EU veći troškovi života i porezi, ali je ovaj odgovor značajno manji u odnosu na istraživanje iz 2012. godine. Istodobno, 10 posto građana smatra da ulazak u EU nema nedostataka, što je znatno veći postotak u odnosu na istraživanje provedeno godinu ranije.

Skoro dvije trećine ispitanika smatra da je borba protiv korupcije najznačajnija reforma koju treba provesti, a usporedbom rezultata iz proteklih istraživanja može se zaključiti da godišnja stopa rasta potpore građana za ovu reformu iznosi cijelih 10 posto.

Više od 35 posto ispitanika smatra da BiH ima status potencijalnog kandidata za članstvo u EU, a čak 32 posto iznosi stajalište da BiH pregovara o članstvu u Europskoj uniji. Da reforme treba provoditi radi stvaranja boljih uvjeta za život u BiH smatra 66,7 posto ispitanika. Istraživanje je pokazalo da građani BiH žele biti informirani o temama u vezi s fondovima EU, najviše o konkretnim projektima koji su financirani sredstvima iz fondova EU. Samo 16 posto ispitanika nije zainteresirano za ove teme.

DOPUNITI VIŠEKORISNIČKU IPA-u

Vijeće ministara BiH je većinom glasova zaključilo da Direkcija za europske integracije nadležnim i odgovornim institucijama na svim razinama u BiH, u skladu s ustavnim i zakonom utvrđenim nadležnostima, dostavi na komentare i mišljenja dokumente Višekorisnička IPA II (2014. – 2020.) i Nacrt višedržavnog strateškog dokumenta za IPA-u II za ovo razdoblje u okviru priprema za IPA-u II, kako bi se Vijeće ministara BiH moglo izjasniti u roku od 15 dana. VMBiH O ŠEST PROGRAMA TERITORIJALNE SURADNJE

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije o glavnim karakteristikama programa teritorijalne suradnje 2014. – 2020. godine te o procesu programiranja. Direkcija za europske integracije zadužena je da po završetku procesa programiranja i usvajanja operativnih programa Evropske komisije informira Vijeće ministara o svih šest za BiH relevantnih programa teritorijalne suradnje 2014. – 2020. godine.

Riječ je o programima saradnje s Hrvatskom, Srbijom, Crnom Gorom te programima transnacionalne suradnje: Dunavski, Jadransko-jonski i Mediteranski.

DOGOVORITI NOVI DATUM SASTANKA PODODBORA O UNUTARNJEM TRŽIŠTU Vijeće ministara BiH je većinom glasova usvojilo Dopunjenu informaciju Direkcije za europske integracije o šestom sastanku Privremenog pododbora za unutarnje tržište i konkurenciju, koji je trebao biti održan 19. 3. 2014. godine u Sarajevu.

Zadužena je Direkcija za europske integracije da u skladu s Poslovnikom o radu Privremenog odbora za stabilizaciju i pridruživanje s Europskom komisijom usuglasi novi datum održavanja ovog sastanka.

ZATRAŽENO ODGAĐANJE PRIPREMNOG SASTANKA ZA STRUKTURIRANI DIJALOG

Vijeće ministara BiH je raspravljalo o Informaciji Direkcije za europske integracije o održavanju sedmog plenarnog sastanka Strukturiranog dijaloga o pravosuđu – tematski sastanak, 29. 4. 2014. godine u Bruxellesu.

Vijeće ministara BiH je većinom glasova donijelo zaključak kojim se od Bruxellesa traži odgađanje tematskog sastanka za održavanja sedmog plenarnog sastanka Strukturiranog dijaloga o pravosuđu, zakazanog za 29. 4. 2014. godine, dok Vijeće ministara BiH ne riješi prethodna pitanja nužna za održavanje sastanka SAGLASNOST ZA GLASANJE BiH

Vijeće ministara BiH je na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova dalo saglasnost za glasanje državljana Republike Slovenije na teritoriju BiH u povodu održavanja referenduma o Zakonu о izmjenama i dopunama Zakona о čuvanju dokumenata i arhivske građe i о arhivima. Referendum će biti održan 4. 5. 2014. godine od 9.00 do 17.00 sati u prostorijama Ambasade Republike Slovenije u Sarajevu.

Istodobno, dana je saglasnost za glasanje državljana Republike Bugarske, koje će biti održano 25. maja ove godine u povodu održavanja izbora za zastupnike u Evropskom parlamentu. Bugarski državljani u BiH mogu glasavati u Ambasadi Bugarske u Sarajevu u razdoblju od 6.00 do 21.00 sat.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime