Vijeće ministara BiH utvrdilo Nacrt zakona o budžetu za 2014. godinu

0
12

Vijece-ministara-BiHBIH – Vijeće ministara BiH danas je, na 71. sjednici, većinom glasova utvrdilo Nacrt zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza za 2014. godinu s prihvaćenim sugestijama koje su ministri dali na 70. sjednici.

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će ovaj nacrt Predsjedništvu BiH, nadležnom za predlaganje zakona o proračunu.

Prema nacrtu zakona, budžet iznosi 1.796.392.968,00 KM, od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija i primitci na razini 2013. godine i iznose 950.000.000,00 KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga su 846.392.968 KM i veći su za 57.916.958 KМ ili sedam posto u odnosu na proračun prethodne godine.

U strukturi prihoda dominira zahvaćanje s Jedinstvenog računa u identičnom iznosu kao i 2013. godine od 750.000.000,00 KM.

Projiciranim proračunom ukupna javna potrošnja svodi se na razinu koju omogućavaju realni prihodi bez zastoja u provedbi reformi, a prioriteti su izgradnja državnih funkcija u vezi sa ispunjavanjem uvjeta za Europsko partnerstvo i pristupanje NATO-u, osiguranje sredstava za održavanje općih izbora u BiH, kao i kadrovsko jačanje Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Također, prilikom izrade budžeta vodilo se računa o osiguranju sredstava za izradu novih osobnih iskaznica i vozačkih dozvola, dijelu sredstava za projekt digitalizacije, te potrebnim sredstvima u svezi s popisom stanovništva u BiH, kao i nužnom dijelu sredstava za projekte višegodišnjih kapitalnih ulaganja.

Vijeće ministara BiH zaključilo je da će se nedostajuća sredstva za nastavak projekta digitalizacije u BiH osigurati iz viška prihoda nad rashodima Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

Zaduženo je Ministarstvo komunikacija i prometa da pripremi odgovarajuću odluku i dostavi je Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Nacrt budžeta polazi od Globalnog okvira fiskalne bilance i politika u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2014. – 2016. godine, s ciljem provođenja mjera štednje institucija BiH i bit će praćen setom mjera kojima će se ostvariti uštede u visini od oko pet miliona konvertibilnih maraka.

Vijeće ministara BiH prethodno je na 70. sjednici, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, dalo saglasnost za glasanje hrvatskih državljana u Bosni i Hercegovini na državnom referendumu Republike Hrvatske, koji će biti održan 1. decembra 2013. godine.

Građani Republike Hrvatske mogu glasati na sedam mjesta u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava RH u BiH o referendumskom pitanju: “Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?”

(Sutra)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime