Vijeće ministara BiH: U prošloj godini smanjen trgovinski deficit za 8,69 posto

0
4

Vijeće ministara BiH: U prošloj godini smanjen trgovinski deficit za 8,69 posto

Sarajevo – Vijeće ministara BiH primilo je k znanju Analizu vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za 2015. godinu, u kojoj se navodi da je u ovom periodu došlo do rasta izvoza, pada uvoza i smanjenja trgovinskog deficita  u odnosu na 2014. godinu, saopćila je Služba za informiranje Vijeća ministara BiH.

Prema analizi Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, u 2015. godini uvezeno je robe u vrijednosti od 15,85 milijardi KM, što je za 2,75 posto manje u odnosu na 2014. godinu, dok je ukupan izvoz iznosio 8,99 milijardi KM i veći je za 3,52 posto. Tako je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 56,70 posto, što je za 3,10 posto više u odnosu na godinu ranije.

Rast izvoza i pad uvoza i doveo je do smanjenja trgovinskog deficita, koji je u 2015. godini iznosio 6,86 milijardi KM, što je za 8,69 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Evropska unija je i dalje naš glavni vanjskotrgovinski partner, tako da u ukupnom obimu robne razmjene EU učestvuje sa 64,81 posto, a slijede zemlje potpisnice sporazuma “CEFTA 2006“ s 13,25 posto, dok ostale zemlje učestvuju s 21,94 posto.

Bosna i Hercegovina je u prošloj godini najviše izvozila u Njemačku, Italiju, Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Austriju, Tursku, Crnu Goru, Mađarsku i Nizozemsku. Istovremeno se najviše uvozilo iz Njemačke, Italije, Srbije, Hrvatske, Kine,  Rusije, Slovenije, Turske, Austrije i Poljske.

BiH približiti svjetskim standardima u upravljanju prirodnim resursima

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Ugovora za Projekt „Podrška odlučivanju za modernizaciju i unapređenje održivog upravljanja zemljištem – DS – SLM – GCP/GLO/377/GEF“ – (Decision Support for Mainstreaming and Scaling up of Sustainable Land Management – DS – SLM – GCP/GLO/377/GEF) između Bosne i Hercegovine i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda – FAO.

Cilj projekta je povećanje sigurnosti hrane, razvoj poljoprivrede i unapređenje upravljanja prirodnim resursima.

Riječ je o Ugovoru za Projekt u okviru Konvencije UN za suzbijanje dezertifikacije/degradacije zemljišta (UNCCD konvencija), koju je Bosna i Hercegovina ratificirala 2002. godine. Sredstva za realizaciju ovog projekta, koji će implementirati FAO, odobrio je Globalni fond za okoliš (GEF) u iznosu od 6.116.730,00 američkih dolara, od čega je za BiH 290.000,00 američkih dolara.

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Za Vjetropark u Berkovićima 60 miliona eura

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni i Bosne i Hercegovine za iznos od 60 miliona  eura – Vjetropark Hrgud. Vjetropark Hrgud će se graditi u općini Berkovići i imat će l6 vjetroturbina s godišnjom proizvodnjom od 126 GWh. Rok otplate kredita je 15 godina, s grejs periodom od četiri godine, a bit će  alociran na Republiku Srpsku.

Iran i BiH žele proširiti listu roba sa carinskim povlasticama

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Protokola o izmjenama i dopunama Sporazuma o preferencijalnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Iran, koje je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa radi povećanja obima trgovine.Na ovaj način želi se proširiti lista roba za koje su dvije države ranije odobrile carinske povlastice radi daljnjeg unapređenja bilateralne trgovine.

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika Protokola predložen je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će o proširenoj listi roba s carinskim povlasticаma zatražiti mišljenje Uprave za indirektno oporezivanje BiH te će informirati Vijeće ministara BiH.

Produženo provođenje dva projekta za unapređenje zdravlja u BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o dopuni Odluke o usvajanju Projektnog dokumenta za drugu fazu Projekta „Jačanje DOTS strategije i unapređenje nacionalnog programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući multirezistentnu tuberkulozu i kontrolu infekcije u Bosne i Hercegovini“, kojom se provođenje ovog projekta produžava do 30. juna 2016. godine.

Istovremeno je Vijeće ministara BiH donijelo i Odluku o dopuni Odluke o usvajanju Projektnog dokumenta za drugu fazu Projekta “Srazmjerno povećanje univerzalnog pristupa za najrizičnije populacije u Bosni i Hercegovini“, kojom se provođenje ovog projekta produžava do 30. septembra 2016. godine.

Cilj ova dva projekta je unapređenje zdravlja ljudi u Bosni i Hercegovini.

Za zbrinjavanje opuštenog vojnog personala 754.000 KM

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva odbrane, donijelo je Odluku o realizaciji granta za implementaciju Programa tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine “Perspektiva“ u 2016. godini.

Za implementaciju Programa tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH ,,Perspektiva“ u 2016. godini osigurano je 754.000,00 KM u budžetu ovog ministarstva. Ova sredstva koristit će se za zbrinjavanje 233 otpuštene osobe koje se u 2016. godini nalaze u procesu tranzicije i zbrinjavanja.

Ministarstvo finansija i trezora će, putem Jedinstvenog računa trezora, izvršiti prijenos ovih sredstava iz budžeta institucija BiH koji je odobren za Ministarstvo odbrane BiH, a na  osnovu potpisane odluke.

Ministarstvo odbrane će Vijeću ministara dostaviti konačan izvještaj o realizaciji granta za implementaciju programa tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala MO i OS BiH “Perspektiva“ u 2016. godini.

Imenovan Miraščić za člana UO IGA-e

Vijeće ministara BiH je imenovalo Gorana Miraščića, ispred Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, za člana Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije Bosne i Hercegovine umjesto Harisa Abaspahića, kojeg je Vijeće ministara BiH razriješilo dužnosti na lični zahtjev.

Autor: Aj. B.

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime