Vijeće ministara BiH razriješilo Gorana Zupca, v.d. direktora SIPA-e Đuro Knežević

0
9

Vijeće ministara BiH razriješilo Gorana Zupca, v.d. direktora SIPA-e Đuro Knežević

Sarajevo – Vijeće ministara BiH na današnjoj, vanrednoj  sjednici, razriješilo je Gorana Zubca s mjesta direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

– U skladu sa Zakonom o državnoj agenciji za istrage i zaštitu, dužnosti i odgovornosti direktora će ispunjavati zamjenik direktora Đuro Knežević, do imenovanja novog direktora. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine traži od Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da bez odlaganja pokrene konkursnu proceduru za imenovanje novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu, te listu sa prijedlogom kandidata dostavi ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine na dalje postupanje, kako bi procedura imenovanja novog direktora bila okončana najkasnije u roku od 60 dana, naovdi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

15:08 Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo bi se danas na sjednici, koja je u toku, izjasniti o smjeni direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca, potvrđeno je iz Vijeća.

Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je jučer kao neosnovanu žalbu odbrane direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Gorana Zupca i potvrdilo raniju presudu Suda BiH, kojom je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana, zbog čega je Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH zatražio od Vijeća ministara BiH da razriješi Zupca s mjesta direktora SIPA-e.

Podsjećamo, Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je 30. jula otpremilo presudu od 16. jula kojom su odbijene kao neosnovane žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovina, žalba optuženog Gorana Zupca i žalba branioca optuženog, te je presuda Suda BiH od 5. marta potvrđena.

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine od 5. marta, optuženi Goran Zubac je oglašen krivim da je radnjama opisanim u izreci presude počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi, te mu je izrečena uvjetna osuda, kojom je utvrđena kazna zatvora u trajanju od jedne godine, te istovremeno određeno da se ista neće izvršiti, ako optuženi u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

(avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime