Vijeće ministara BiH održalo 105. sjednicu: O Zupcu idući put

0
3

vijece-ministara-utvrdjen-zakon-o-carinskoj-politici-bih-u-skladu-sa-evropskim-propisima_1406115179 (2)Sarajevo – Vijeće ministara BiH na 105. sjednici nije razmatralo zaključak Nezavisnog odbora PSBiH, koji tačku o suspenziji direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Gorana Zupca dan prije nije ni uvrstio na dnevni red. Od zamjenika ministra sigurnosti Mladena Ćavara saznajemo kako je resorno ministarstvo tek predalo informaciju o provođenju istrage protiv Zupca Vijeću ministara.

Nema igranja sa zakonom

– Čekali smo sjednicu Nezavisnog odbora kako bismo predali kompletnu informaciju. Vjerovatno je ona došla kasno u VMBiH, pa nije stavljena na dnevni red, kazao nam je jučer Ćavar.

Podsjećamo kako je zamjenik ministra donio rješenje o zabrani pristupu tajnim podacima za Zupca, protiv kojeg je Sud BiH u junu podigao optužnicu, i to do okončanja sudskog procesa. To u praksi znači da Zubac ne može obavljati svoj posao, no na kraju nije suspendovan. Na odgovor iz SIPA o tome kako je “Goran Zubac i dalje direktor u punom kapacitetu, a da će se na rješenje zamjenika ministra uputiti žalba”, Ćavar kaže:

– Doživio sam to kao loše preneseno značenje, da je SIPA sada oštećena. Mislim da se niko neće igrati sa zakonom, a svako ima pravo da se žali, napominje Ćavar.

Vijeće ministara BiH jučer je utvrdilo prijedlog zakona o carinskoj politici u BiH, s ciljem usklađivanja sa carinskim propisima EU, čime će se stvoriti uslovi za brzu, efikasnu i dosljednu implementaciju evropskih carinskih pravila u praksi. To je i jedna od obveza preuzetih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Riječ je o sveobuhvatnom zakonu usklađenom sa Carinskim zakonom EU, koji sadrži 279 članova. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostavit će prijedlog zakona PSBiH na razmatranje po osnovnom zakonodavnom postupku. Izvještaj o radu Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje od prirodnih ili drugih nesreća biće dostavljen entitetskim vladama i Vladi distrikta Brčko BiH.

Imenovana je komisija za vođenje pregovora radi zaključivanje ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicijske banke za koridor 5c, tačnije, dionicu Počitelj – Bijača, koji povezuje našu zemlju sa Hrvatskom. Evropska investicijska banka daje kredit za realizaciju projekta od 100 miliona eura s alokacijom na FBiH, rokom otplate kredita od 25 godina, uključujući šest godina grejs-perioda i povoljnu EURIBOR kamatu.

Zbrinjavanje otpuštenih

Ukupni projektni troškovi su procijenjeni na 202 miliona eura, od čega je EIB kredit 100 miliona eura, a ranije zaključen kredit EBRD-a 60 miliona eura. Iznos koji nedostaje osiguraćе se iz vlastitih sredstava.

– Usvojen je i izvještaj Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti trgovine ljudima u BiH za 2013, u kojem se navodi da je značajno smanjen broj identificiranih žrtava trgovine ljudima, jer je u 2013. registrovano 16 potencijalnih žrtava trgovine ljudima koje su bile izložene seksualnom i iskorištavanju radne snage ili prodaji radi sklapanja prisilnog braka, dodaju iz VMBiH.

Članovi državne vlade usvojili su i izvještaj Ministarstva odbrane o udruživanju sredstava iz budžeta Ministarstva u NATO Trust fondu za zbrinjavanje otpuštenog personala Ministarstva odbrane (OSBiH) 2010 – 2013. godine.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime