Vijeće ministara BiH: 30 miliona eura za srednja i mala poduzeća

0
1

Sarajevo – BiH usklađuje propise o zaštiti okoliša s pravnom stečevinom EU

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi pristupanja Bosne i Hercegovine Protokolu o strateškoj procjeni okoliša (SEA protocol), uz Konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica (Espoo konvencija). Na ovaj način BiH vrši usklađivanje bh. propisa u oblasti zaštite okoliša s acquisem u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Zaključivanje ovog protokola unaprijedit će zaštitu okoliša u BiH i zdravlja, kao i politiku zakonodavstva u ovoj oblasti te osigurati pravovremenu mogućnost utjecaja i pretpostavljanja određenih posljedica neke strategije na okolinu, uz uključivanje javnosti u ovaj proces.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Do 30 miliona eura kredita bit će na raspolaganju malim i srednjim poduzećima ili općinama

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora,  donijelo je Zaključak kojim se potvrđuje da je dodjeljivanje kredita Evropske investicione banke „Raiffeisen bank d.d. BiH“ u skladu s Okvirnim sporazumom između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke, kojim se reguliraju aktivnosti Evropske investicione banke u Bosni i Hercegovini.

Prema zaključku, Evropska investiciona banka dodjeljuje kredit ,,Raiffeisen bank d.d. BiH” u iznosu do 30 miliona eura za odobravanje kredita malim i srednjim poduzećima ili općinama za realiziranje projekata u oblasti racionalne upotrebe energije, infrastrukture, industrije, trgovine i usluga i zaštite i unapređenja okoliša u Bosni i Hercegovini.

Realizirano oko 85 posto aktivnosti iz  Komunikacione strategije o procesu pristupanja EU  

Vijeće ministara usvojilo je Informaciju o realizaciji Komunikacione strategije za informiranje javnosti o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji u 2015. godini.

Direkcija za evropske integracije će kontinuirano, u skladu s predviđenom dinamikom implementacije ove strategije, provesti aktivnosti koje se odnose na promociju procesa evropskih integracija u zemlji u 2016. godini, i o rezultatima izvijestiti Vijeće ministara BiH.

Direkcija za evropske integracije će, u saradnji s nadležnim institucijama BiH, pripremiti prijedlog akcionog plana za realizaciju Komunikacione strategije za informiranje javnosti o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji u 2017. godini i dostaviti ga Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje.

Prema Informaciji, realizirano je oko 85 posto aktivnosti planiranih Komunikacionom strategijom u 2015. godini, a u narednom periodu aktivnosti će biti intenzivirane i usmjerene na informiranje javnosti o prednostima koje donosi članstvo u EU.

Usvojeni izvještaji o radu za prošlu i programi rada za ovu godinu

Vijeće ministara BiH usvojilo je pojedinačne izvještaje o radu za 2015. godinu,i to: Instituta za intelektualno vlasništvo; Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH; Agencije za policijsku podršku; Ureda koordinatora za reformu javne uprave; Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH; Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta; Granične policije BiH; Odbora državne službe za žalbe Vijeća ministara BiH; Odbora za žalbe policijskih službenika i Agencije za antidoping kontrolu.

Istovremeno su usvojeni pojedinačni programi rada institucije za 2016. godinu, i to: Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH; Direkcije za ekonomsko planiranje; Agencije za nadzor nad tržištem BiH; Agencije za rad i zapošljavanje BiH; Agencije za sigurnost hrane BiH; Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta; Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH uz korekcije na sjednici; Konkurencijskog vijeća BiH uz korekcije na sjednici; Agencije za policijsku podršku BiH; Direkcije za evropske integracije; Državne agencije za istrage i zaštitu; Agencije za statistiku BiH; Državne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH; Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja; Agencije za antidoping kontrolu, Službe za zajedničke poslove institucija BiH uz korekcije na sjednici, kao i Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH.

Direktor UIO obavlja posao  do izbora novog direktora

Vijeće ministara BiH ovlastilo je direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miru Džakulu da nastavi obnašati funkciju direktora nakon isteka mandata – 23.2.2016. godine, a do okončanja procedure javnog konkursa za izbor direktora ove institucije.

Podsjećamo da je Vijeće ministara BiH na 42. sjednici zadužilo Generalni sekretarijat da pokrene proceduru za izbor i imenovanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

(visoko.co.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime