Vijeće Evrope pokrenulo istragu o korupciji Milice Marković

1
7
Vijeće Evrope pokrenulo istragu o korupciji Milice Marković
Transparensy internacional, vodeća svjetska nevladina organizacija koja se bavi borbom protiv korupcije, zatražila je od generalnog sekretara Vijeća Evrope Torborna Jaglanda da istraži ozbiljne optužbe za korupciju pojedinih bivših i sadašnjih članova Vijeća Evrope koji su pripremili Izvještaje i Rezolucije u korist Azerbejdžana. Ovi slučajevi korupcije su poznati i kao “Kavijar diplomatija”, saznaje BN televizija.

Poslanička grupa socijalista u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, čiji je član i Milica Marković, izrazila je zabrinutost zbog medijskih natpisa i optužbi pojedinih članova Skupštine za korupciju, pa je pokrenula inicijativu i zatražila da se sprovede nezavisna istraga u koju bi bio uključen i GRECO.

Poslije duže rasprave Komitet za pravne poslove, imunitet i institucionalna pitanja Vijeća Evrope  jednoglasno je usvojio Deklaraciju u kojoj se od Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope traži da osnuje nezavisno tijelo koje bi sprovelo detaljnu istragu i utvrdilo da li postoje slučajevi skrivene prakse koji pogoduju korupciji. Više nacionalnih delegacija i članova Parlamentarne skupštine izrazilo je zabrinutost zbog teških optužbi koje se iznose u javnosti, pa je zatraženo da se pooštre pravila i uspostave efikasniji kontrolni mehanizmi koji bi spriječili da poslanici i izvjestioci pišu neobjektivne i pristrasne Izvještaje.

Kao specijalni izvjestilac Komisije za društvena pitanja, zdravlje i održiv razvoj Vijeća Evrope o situaciji u Sarsang vodnom bazenu u regionu Nagorno-Karabaha, Milica Marković je napravila po mišljenju mnogih pristrasan Izvještaj u korist Azerbejdžana. Markovićeva  je u više navrata boravila u Azerbejdžanu, ali iako je bila obavezna nijednom nije posjetila Jermeniju i Nagorno-Karabah i čula stavove druge strane.

Rezolucija Milice Marković o stanju u Azerbejdžanu, koja je tijesnom većinom usvojena u Vijeću Evrope, dovela je do povećanja napetosti i sukoba u ovoj regiji, a Jermenija je u više navrata iznosila teške optužbe za korupciju i zatražila od Vijeća Evrope da ispita pozadinu izvještaja i optužbe za korupciju.

Zanimljivo je da je kao poslanik SNSD-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH, Milica Marković je 2013. godine predložila Rezoluciju o podršci teritorijalnom integritetu Azerbejdžana, te osudila Jermenske zločine koji su počinjeni tokom sukoba u spornoj regiji Nagorno-Karabaha.

Prethodno je italijanski parlamentarac i bivši predsjednik poslaničke grupe Evropske narodne partije Luka Volonte priznao da je primio mito od 2,4 miliona evra od Azerbejdžanaca kako bi napravio pristrasan Izvještaj u njihovu korist.

Naredna sjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope trebala bi se održati u aprilu, a generalni sekretar Vijeća Evrope Torborna Jaglanda do tada treba da pripremi Odluku o osnivanju Posebnog nezavisnog istražnog tijela koje treba da ispita i ovaj slučaj.
(Vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime