Veterani Norveške vojske koji su tokom rata 1992-1995 godine služili svoju misiju u BiH posjetili Općinu Gpražde

0
8

Goražde – U posjeti općini Goražde danas su boravili veterani Norveške vojske koji su tokom rata 1992. – 1995. godine služili svoju misiju u BiH. Oni su se ovom prilikom susreli sa načelnikom općine Goražde dr.sci. Muhamedom Ramovićem i saradnicima, a sastanku u Općini je prisustvovao i komadant 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade OS BiH, Fikret Bandić.

Naime, povod njihovog današnjeg dolaska jeste organizacija posjete 20 vojnika veterana koji su tokom rata služili svoju misiju u BiH, tačnije u gradovima Sarajevo, Tuzla, Modriča i Goražde. Pomenuta posjeta biće organizovana 20. septembra 2016. godine za kada se planiralo u sklopu posjete Goraždu posjetiti Kantonalnu bolnicu odakle su tokom rata norveški vojnici bili zaduženi za transportovanje ranjenika iz Goražda.

Riječi zahvalnosti na današnjem prijemu i podršci projektu posjete norveških vojnika BiH iskazao je nakon današnjeg sastanka penzionisani oficir Norveške vojske Tom Guttormsen – ”Želim da se zahvalim za divan prijem koji smo imali u Goraždu. Bio sam u BiH šest mjeseci 1994. godine u zračnoj bazi u Tuzli, gdje sam radio sa helikopterima. U tom periodu bili smo uvezani sa jedinicom norveške vojske, odnosno bolničarima koji su pružali pomoć i evakuisali goraždanske ranjenike u periodu 1994. godine. Jako sam sretan da vidim napredak i sve dobro što se izgradilo u BiH, a posebno u Goraždu koje je u periodu rata bilo pod opasdom. Tokom rata više od 10.000 norveških vojnika je služilo u BiH. 20. septembra 20 veterana ćemo dovesti na lice mjesta gdje su bili i u ratu, posjetićemo Sarajevo, Tuzlu, Modriču i Goražde. Naravno Goražde je za one koji su služili svoju misiju ovdje jako emocionalno i jako bitno. Radujemo se posjeti u septembru i nadamo se da ćemo isto srdačno biti primljeni kao što smo primljeni i danas.”

Da su dobrdošli u Goražde naglasio je načelnik dr.sci. Muhamed Ramović – ”Radi se o posjeti delegacije veterana Norveške vojske koji su bili na području BiH tokom rata prije svaga u Goraždu, Tuzli, Modriči i Sarajevu na čelu sa njihovim penzionisanim Generalom i vojnicima koji su bili direktno uključeni i koji su vršili transport naših ranjenika helikopterom iz Goražda prema Sarajevu i Tuzli. Mi smo im iskazali gostoprimstvo, zahvalili se na svemu i zakazali njihovu veliku posjetu 20. septembra kada će doći sa 20 svojih vojnika koji žele da vide Goražde još jednom jer u najtežim trenucima 1992., 93. i 94. sa britanskom jedinicom boravili su u Goraždu. Danas smo željeli da ih ugostimo i da im kažemo da su dobrodošli u sptembru i da možda predložimo neku ideju da se realizuje možda neku pomoć obzirom da vole Goražde i da žele da dolaze u naš Grad.”

(gorazde-press.blogger.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime