Velikosrbi ubistvo svata Gardovića podmeću kao povod za početak rata u BiH

0
6

Piše:Ramiz Hodžić

Za početak rata u Sarajevu uzima se ubistvo Suade Dilberović i Olge Sučić na mostu Vrbanja. Na njih su pucali srpski ekstremisti. Iako su srpski zločinci prije njih ubili još nekoliko ljudi u Sarajevu tog dana, ali i u martu ‘92., Suada i Olga se uzimaju kao prve žrtve rata u Sarajevu.

Nasuprot ovim historijskim činjenicama stoji velikosrpska propaganda koja za okidač sukoba uzima ubistvo svata Nikole Gardovića za koje je prozivan Ramiz Delalić Ćelo. Nije slavljenička kolona koja je krenula prema Staroj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji 1. marta 1992. u Sarajevu slutila da će jedan od njih biti ubijen. Ali, desilo se. Kako to često biva, ne samo u Bosni, već širom Balkana, ali i u drugim dijelovima svijeta, dogode se tuče, pucnjava, ali i ubistva u svatovima. Iako je najčešće razlog ljubomora, bude tu i drugih povoda pa se veselje pretvori u tragediju. Dogodi se, tako, da zbog ubistva u svatovima, koje je zbog svoje učestalosti dio negativne kulture mnogih prostora, porodice ubijenog i ubice žive decenijama u netrpeljivosti, bude tu i krvnih osveta, ali nikada se nigdje nije desilo da zbog ubistva u svatovima počne rat!

Upravo ovom gigantskom laži velikosrbi i agresori na Sarajevo i BiH opravdavaju svoje martovsko izlaženje na barikade u večernje sate 1. marta ‘92. Istitna je, tog dana uoči barikada ubijen je svat, ali je još veća istina i pravi povod za to, referendum o nezavisnosti BiH koji je održan 29. februara i 1. marta ‘92. Karadžićevi fašisti su ovom podvalom da je povod za barikade ubistvo Gardovića, zataškali pravi razlog – zaustavljanje BiH, zasnovano na volji građana, da izađe iz krnje Jugoslavije, tj. Velike Srbije. Teroristi sa trobojkom martovskim ubistvom svata opravdavaju ubijanje stanovnika Sarajeva s početka aprila u Sarajevu i po cijeloj BiH.

Ovaj mit ponajviše se može čuti ovih dana kada se krivica za početak rata pokušava sa Srba prebaciti na Bošnjake. Plasiraju ga svi oni koji negiraju genocid, ne vole BiH, prizivaju otcjepljenje RS. Nažalost, krila ovom mitu dao je i Fahrudin Radončić dok je branio građanina Nasera Keljmendija na sudu u Prištini. “U javnosti je postojala verzija da Delalić traži milione maraka od SDA zato što je po njenom računu ubio srpskog svata i tako je počeo rat u BiH”, istakao je Radončić. Naravno, odmah su čitava velikosrpska elita i mediji počeli iskorištavati ovo priznanje jednog „Bošnjaka“. Tada je njihova laž dobila krila.

Velikosrbi i ostali koji jašu na ovom mitu ne pitaju se kako je počeo rat u Sloveniji, Hrvatskoj i Kosovu iako tamo nije bilo poginulih svatova.

(saff.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime