13. April 2016

amra haracic lukavac foto patria

Lukavac – Bosanskohercegovački stručnjaci pokušat će ponuditi rješenje za prekomjernu zagađenost zraka na području općine Lukavac, u Tuzlanskom kantonu, na skupu koji će biti održan danas u Hotelu Lukavac, piše agencija Patria.

Lukavac je jedan od najzagađenijih gradova u Evropi. Na manje od četiri kvadratna kilometra nalazi se sedam velikih zagađivača, i pet manjih. Neki od njih rade, a da nemaju okolišnu dozvolu za rad.Zastupnica u Federalnom parlamentu iz DF-a Amra Haračić rekla je da je, prema pokazateljima mjernih uređaja za kvalitet zraka, vrijednost sumpor dioksida u Lukavcu 12. novembra prošle godine iznosila i do 706 mikrograma po metru kubnom, što je dvostruko više od gornje dozvoljene granice koja je 350 mikrograma.

– Građani Lukavca uopće nemaju predstavu kakav zrak udišu, jer mjerni uređaji, koji najčešće i ne rade, nemaju displej, niti šalju zvučni signal kada sumpor dioksid premaši dozvoljenu granicu – upozorava Haračić.Stručnjaci iz različitih oblasti okupljeni oko ideje „Lukavac može bolje – iz katastrofalnog ekološkog stanja u odgovoran i održiv razvoj opštine Lukavac“, govorit će danas na koji način se može poboljšati kvalitet zraka u Lukavcu.

Profesor historije Mihad Sakić govorit će o tome kakvo je stanje zraka u Lukavcu bilo nekada a kakvo je sada, doktor nauka Edin Delić govirit će o nadležnost i odgovornosti Općine Lukavac u poboljšanju stanja okoliša, o trenutnom ekološkom stanju u Lukavcu govorit će Adem Mahovkić, o stanju ekologije u Lukavcu iz ugla pravnog okvira govorit će Federalna zastupnica Amra Haračić. Farmaceut Maida Šljivić-Husejnović predstavit će rizik po zdravlje ljudi nakon izloženosti kontaminatima iz okoliša, piše Patria.

(TIP/Nap)

Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR