Velika urota ili podvala konkurencije: kvare li se Appleovi proizvodi ciljano?

0
18

xmas-promo-apple-iphone-4s-apple-ipad2-3g-wifi-nokia-n9-blackberry-bold-galaxy-tab-htc-nikon-d90_2Čini li vam se možda da svaki put kada Apple izbaci novi iPad ili iPhone na tržište, dosadašnja aktualna inačica u vašim rukama počinje usporavati u svojim performansama? 

Upitate li vlasnike “Jabukinih” proizvoda, možda vam i potvrde tu tezu, iako se mi više držimo kako je sve stvar subjektivnog poimanja tehnologije koje posjedujete.

Appleu je u interesu izrada kvalitetnih uređaja modernog dizajna. Naposljetku, zbog toga što žele ne samo zadržati staru (pozamašnu) bazu kupaca već i osvojiti nove. Ciljanje na vlasnike vlastite, dotrajale, tehnologije čini se malčice deplasirano budući da postoji još mnogo segmenata tržišta koji su sigurniji.

No, u Cupertinu su odlučili, barem kako tvrdi ekonomistica Catherine Rampell u svom članku za “The New York Times”. Kako ona tvrdi, Apple polako ali sigurno žrtvuje dugotrajnost svojih uređaja kako bi pospješio prodaju svojih novih radova.

Da današnja tehnologija ima rok trajanja znatno manji od one napravljene prije 15-ak godina i nije tajna, ali je Rampell uspjela sakupiti podatke koji govore o sumnjivo velikom broju kvarova koji se javljaju na Appleovim uređajima, i to neposredno pred otkrivanje novog proizvoda “jabukine” radionice.

Ali, kao što to već duže vrijeme biva u svim dobrim i lošim vijestima vezanim uz Apple, tako je i ova naišla na dvojake reakcije. Jedni su oduševljeno dočekali vijest koja je potvrdila njihove crne slutnje o “velikoj Appleovoj uroti”, dok su drugi samo odmahivali rukom na “tvrdnje ljubomorne konkurencije”.

Na popularnom portalu vezanom uz inovacije u tehnologiji, Gizmodu, jednostavno su konstatirali kako je sporost starijih iPhoneova, pa tako i onog kojim se koristi sama Rampell, jednostavno produkt digitalnog napretka.

Logično zaključuju da Apple nikada ne bi imao priliku za poboljšavanje ako omogući svim proizvodima, koliko god strani bili, da bez problema ‘vrte’ najnoviji operativni sustav, tada do nove inovacije nikada ne bi ni došlo.

Uređaji stare

Na stranu Applea stao je i Tim Worstall iz Forbesa čiji su fizički argumenti bili nešto više opipljiviji od onih softverskih od strane Gizmoda. On, naime tvrdi, kako uređaji jednostavno – stare. Točnije, njihove komponente propadaju, bez obzira koliko mi sami koristili naše smartphoneove.

Razlog leži, kako Worstall tvrdi, u regulama vlade koje zabranjuju upotrebu olova prilikom lemljenja važnih komponenti čineći ih tako osjetljivijima na propadanje. “Ne krivite proizvođače što vam mobiteli traju sve kraće, već se ljutite na ekološke aktiviste koji su izborili da se olovo ne koristi”, viče Worstall.

Izgledno je da navedeni razlozi uistinu govore u korist Applea, ali valja razmotriti i dokaze Rampelline tvrdnje. Oni dolaze od strane Kylea Wiensa, izvršnog direktora kompanije “iFixit”, zadužene za mnogobrojne internetske postove o tome kako sami popraviti svoj smartphone, kao i za opsežne testove ‘razmontiranja’ Appleovih uređaja.

Prošle je godine iFixit MacBook Pro-u dao ultimativnu poraznu ocjenu ‘popravljivosti’ – jedinicu. Maksimalna ocjena iznosila je deset. No, to samo znači da je uređaj gotovo nemoguće rastaviti u vlastitom aranžmanu i pokušati ga popraviti, čak i ako imate opsežnog iskustva u svijetu elektronike.

Izgleda kako se slične stvari događaju i s novom plejadom Appleovih proizvoda. Napravljeni su tako da ih je sve teže rastaviti i popraviti, produžujući im tako radni vijek. Mac Pro Book je prije samo tri godine imao puno bolju ocjenu, a danas, ako se dogodi minoran kvar ali na dijelu koji je duboko integriran u jedinicu, njegov popravak sigurno neće biti jeftin.

– Zaključili smo da se sam proces dizajniranja uređaja u Appleu počeo orijentirati na inicijalno iskustvo kupnje, a ne na dugotrajno korištenje. Također nas zabrinjava i sve veća upotreba ljepila kod istih uređaja. Prije je Apple koristio puno više vijaka, dok se danas njihov broj, valjda zbog sve tanjeg dizajna, u uređajima drastično smanjio – naglašava Wiens dodajući kako bi takvu slabost proizvođača iz Cupertina Samsung i Google mogli (i trebali) iskoristiti.

Naime, tržište rabljenih uređaja je u porastu, naročito u ovim kriznim vremenima. Samo u Sjedinjenim Američkim Državama procjenjuje se da bi ono sljedeće godine moglo vrijediti pet milijardi dolara.

Zasluge za to idu i programima nacionalnih pružatelja komunikacijskih usluga poput AT&T-a i T Mobile-a. Njihovi Next i Jump programi omogućuju njihovim pretplatnicima da prilično brzo nakon kupnje, relativno nov uređaj proslijede dalje u zamjenu za velike pogodnosti prilikom kupnje najnovijeg modela. Korišteni uređaji se potom servisiraju, očiste i preprodaju.

Nešto slično je Apple želio pokušati i s iPhoneom 4, koji u svijetu pametnih telefona, s obzirom na kvalitetu slovi kao “golf četvorka”. Kupci bi svoju “četvorku” prodali Appleu koji bi im omogućio popuste. Mobiteli su tada prošli kroz proces čišćenja da bi bili preprodani na tržišta južne Azije, istočne Europe te Afrike.

Staro za novo

Loša strana ovakve politike jest ta što hrani samu sebe, sve više ljudi počelo je kupovati sve novije modele, a stare vraćati trgovinama čim im istekne jednogodišnji ili dvogodišnji ugovor. I, da se razumijemo, Apple nije isključivi krivac za to. Nikako!

Cijela se industrija bazira na premisi da je sve veći broj novih modela i nadogradnje operativni sustava jednak sve većem profitu što, barem zasad, i nije daleko od istine. Pitanje “od milijun dolara” koje se ovdje nameće glasi: Je li trend sve kraćeg radnog vijeka potrošačke elektronike dugoročno održiv?

U Japanu se dogodilo da su povučeni novi modeli iz ponude nakon samo nekoliko tjedana. Razlog – stigli su još noviji modeli. Ovakav ritam napreže do krajnjih granica odjele za istraživanje i razvoj. No, iznad ekonomskog nalaze se ljudski i ekološki aspekti i šteta koju im nanosi prekomjerna konzumacija potrošačke elektronike.

Samo Amerikanci bacaju na stotine tisuća komada dnevno. Nešto se reciklira, ali veći dio završi na toksičnim odlagalištima e-otpada poput onog u predgrađu Accre – Agbogbloshieu.

I dok se na takvim mjestima Trećeg svijeta izdižu smrtonosne pare, sve je u redu. No, pojavi li se izvještaj kako dio elektroničkog otpada “zaluta” u Zapadnu Europu ili SAD, zvone zvona za uzbunu.

Problem neće tako lako nestati, naprotiv, postoji ozbiljna opasnost da bismo mogli svi grcati u elektroničkom otpadu jer sve više modela novih smartphoneova i tableta postaje cjenovno dostupno i stanovnicima zemalja u razvoju.

(slobodnadalmacija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime