Velika šteta u pravosudnim institucijama

0
22

downloadDoboj, Kakanj, Sanski Most, Prijedor, Gradačac, Bijeljina – Osim ljudskih žrtava, hiljada raseljenih lica i uništene privatne i javne imovine, posljedica poplava je i velika materijalna šteta nanesena određenom broju pravosudnih institucija u BiH, koja uključuje oštećenje spisa, dokaza i sudske arhive.

Poplave su nanijele štetu pravosudnim institucijama u Doboju, Prijedoru, Bijeljini, Kaknju, Sanskom Mostu i Gradačcu. U nekim mjestima određeno vrijeme će biti obustavljeni postupci.

Ekipa BIRN-a posjetila je Doboj, koji je među gradovima koji su najviše stradali u ovoj prirodnoj nesreći.

Predsjednik Okružnog suda u Doboju Duško Ninković izjavio je da je ogromna šteta pričinjena na spisima u zgradi u kojoj je smješteno nekoliko sudova i tužilaštvo.

“Sada poduzimamo sve mjere da spasimo poplavljena dokumenta iz prizemlja, koje je i najviše pogođeno udarnim valom. Te predmete iznijeli smo vani, da ih sušimo, a dio smo premjestili na više spratove, usprkos opasnosti od zaraze, jer su od iznimnog značaja”, istakao je Ninković.

On je kazao da je uništeno dosta arhive, kao i dokaza, među kojima je bilo i oružje. Napomenuo je da će specijalne ekipe pomoći da u mulju budu detektovani opasni predmeti.

 

“Sud će pokušati spasiti predmete sa potopljenih računara i memorijskih diskova”, rekao je predsjednik dobojskog Okružnog suda.

Kada su u pitanju predmeti ratnih zločina, on je naveo da su ovi spisi uglavnom bili smješteni na višim spratovima.

Vodena bujica zahvatila je prizmelje, podrumske prostorije, a djelimično i prvi sprat suda u Doboju, uništivši namještaj. Svi uposleni angažovani su na čišćenju prostorija, koje su u vrijeme naše posjete bile pod muljem.
Suđenja u Doboju neće se odvijati dok ne bude završena sanacija objekta, a hitni slučajevi, kao što je pritvor, privremeno će biti održavani u Tesliću i drugim susjednim gradovima, koji su već ponudili pomoć. Spisi će, kada se osuše, biti izmješteni u siguran objekat.

“Šteta je ogromna, ali mi ne znamo još tačno kolika”, kazao je Ninković.


Precizne procjene štete nisu poznate ni u drugim pravosudnim institucijama.

Članovi Visokog sudskog i tužilačkogvijeća (VSTV), te USAID-a i Evropske unije posjetili su pravosudne institucije u poplavljenim gradovima, te ustanovili da su štete nanesene u Doboju, Prijedoru, Bijeljini, Kaknju, Sanskom Mostu, Gradačcu i Doboju.

“Imajući u vidu da je stanje na području Posavskog kantona i dalje kritično, dobili smo informaciju iz Općinskog suda u Orašju da zgrada i ljudstvo nisu ugroženi, ali da sud do daljnjeg neće raditi sa strankama kada je u pitanju održavanje ročišta zbog nemogućnosti dolaska većeg broja zaposlenika na posao i zbog činjenice da su putne komunikacije u potpunosti u prekidu prema Šamcu, a povremeno se prekidaju prema Tuzli”, kazali su u VSTV-u.

Glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Posavskog kantona Luka Dabić nam je potvrdio da nisu potopljeni sud i tužilaštvo, ali da je situacija kritična.

“Sve je na sigurnom. Dokumenti i serveri izmješteni su na viši sprat”, rekao je Dabić.

U Sudskoj policiji u Orašju su nam kazali da su policajci na terenu kako bi nasipima odbranili grad, iako je mnogima od njih kuća već uništena.

Obilne poplave odnijele su 21 život, a određena područja potpuno poplavila velikom brzinom.

Kako je voda brzo prodirala u Doboj opisuje policajac koji je bio kod zgrade pravosudnih institucija.

“To je bilo strašno. Bio sam u zgradi suda i spašavali smo službena vozila…. Kao u filmu, vidjeli samo kako voda ide ulicom. Za 15 minuta nije se moglo proći pješke, nije se moglo ni auto upaliti”, opisao je ovaj policajac.

(justice-raport)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime