Velika Kladuša: Vijeće ni ove godine nije usvojilo budžet u zakonskom roku

0
39

Velika Kladuša: Vijeće ni ove godine nije usvojilo budžet u zakonskom roku

Velika Kladuša – Općina Velika Kladuša ni ove godine neće dobiti Budžet u okviru zakonom propisanog roka, kojim je predviđeno njegovo usvajanje najkasnije do 31. marta, kada prestaje da važi Odluka o privremenom finansiranju, izvještava Radio Velika Kladuša.

Na 31. redovnoj sjednici Općinskog vijeća općine Velika Kladuša koja je održana u četvrtak, 31. marta Vijeće je prilikom utvrđivanja dnevnog reda većinom glasova sa dnevnog reda skinulo Nacrt Odluke o budžetu za ovu godinu.

Prijedlog za skidanje ovog materijala sa dnevnog reda dao je predsjednik Kluba vijećnika Laburističke stranke BiH Fikret Bašić, a vijećnici su sa 18 glasova za i pet suzdražanih podržali njegov prijedlog.

Zakonom o budžetima F BiH definisano je da se ukoliko se budžet ne usvoji do 31. marta isti ne može primjenjivati do njegovog donošenja. Zakonima o principima lokalne samouprave Federacije i Kantona, te Statutom Općine Velika Kladuša definisano je da općinski načelnik nakon isteka roka za usvajanje budžeta može proglasiti budžet i isti stupa na snagu danom njegove objave u Službenom glasniku Općine.

Možemo očekivati da će ovogodišnji budžet, kada god da stupi na snagu, biti manji od prethodnog, odnosno sa znatno umanjenim prihodima zbog izmjena u preraspodjeli sredstava od PDV-a sa entitetskog nivoa, a upravo prihod po osnovu PDV-a čini 70,28 % ukupnih poreznih prihoda ili 53,78 % ukupnih prihoda za 2015. izvještajnu godinu.

Pored Nacrta o Odluci o budžetu za ovu godinu Vijeće je sa istim omjerom glasova, a također na prijedlog Bašića sa dnevnog reda skinulo još dva materijala, Nacrte Plana i Programa redovnog održavanja i zaštite lokalnih cesta na području Općine za tekuću godinu i Programa zajedničke komunalne potrošnje za 2016. godinu. Skidanje sva tri nacrta sa dnevnog reda, kako je istakao Bašić zatražio je jer nisu ispoštovane zakonima propisane procedure predlaganja materijala. Nakon skidanja ovih nacrta vijećnici su jednoglasno usvojili dnevni red kojeg su činile 21 tačka.

Podršku vijećnika na 31. redovnoj sjednici nije dobio Izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu. Budžet za 2015. godinu proglašen je u aprilu iste godine od strane Općinskog načelnika u iznosu od oko 12 miliona i 402 hiljade KM.

Budžet se tokom godine u njegovom većem dijelu nije ostvarivao u skladu sa Odlukom o budžetu i ostvario je priliv od oko 8 miliona i 274 hiljade KM ili manji za 30,40 % od budžetom predviđenog. Porezni prihodi čini oko tri četvrtine ostvarenih prihoda. Budući da budžet nije realizovan u dijelu priliva i izdaci su svedeni na raspoloživa sredstva. U dijelu izdataka budžet je realizovan sa 8 miliona i 263 hiljade KM, a najveći dio izdataka odnosio se na primanja zaposlenih budžetskih korisnika uključujući i odgovarajuće poreze i doprinose iz i na plaće.

Velikokladuški vijećnici nisu usvojili ni Nacrt Odluke o izmjeni Odluke o građevinskom zemljištu, kao ni Odluku o načinu i uvjetima raspolaganja nekretninama neposrednom pogodbom kojom se trebala odobriti prodaja zemljišta u vlasništvu Općine Velika Kladuša neposrednom pogodbom firmi „MIRAL PVC“ d.o.o. Velika Kladuša, radi legalizacije dograđenog poslovnog objekta i dogradnje proizvodno-poslovnog objekta. Vijeće nije prihvatilo ni Zaključka o davanju saglasnosti za donošenje Odluke o dodjeli koncesije PD „AS-AGRO-FENIKS“ d.o.o. Velika Kladuša.

Vijećnici su jednoglasno usvojili Nacrt Odluke o utemeljenju manifestacije „Kladuški dani dijaspore“, Akcioni plan provođenja Programa prevencije lokalne zajednice u borbi protiv zloupotrebe opojnih sredstava u 2016. godini, te Plan i program Općinskih sportskih igara za 2016. godinu.

Na samom početku 31. redovne sjednice vijećnici su odali počast tragično preminulom Kladušaninu Ramizu Kendiću.

Izvor:Radio Velika Kladuša

(kladusa.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime