Velika Kladuša: Općinska vlast nesposobna da riješi problem pasa lutalica

0
9

VELIKA KLADUŠA: Općinska vlast nesposobna da riješi problem pasa lutalica

Velika Kladuša – Pisali smo i upozoravali sa konkretnim primjerima opasnosti od pasa lutalica, ali što smo valjda više pisali to se vlast neodgovornije ponašala prema ovom narastajućem problemu građana Velike Kladuše.

Općinskoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti ništa nije značio pokolj ovaca u Čaglici, teško od čopora pasa povrijeđena majka Arifa iz Brezova Polja koja je pratila dijete u školu ili opasna najezda mladunčadi pasa na Radića Mostu. Opisana hronologija dešavanja sa psima lutalicama nije dakle bila nikakvo upozorenje. Zbog toga se desila porodična tragedija Jasne i Mustafe Mujkić iz velikokladuškog naselja Zagrad čiju su kćerku Džejlanu psi dobrana unakazili. Možda će njene tjelesne rane ljekari nekako i sanirati ali one u duši nikada i niko neće.

Da sedamnaestogodišnja Džejlana nije sportašica pitanje je kako bi se provela opkoljena sa desetak i više razjarenih pasa lutalica par stotina metara od svoje kuće. Nije na nesreću Kladuščana ovo posljednji ovakav slučaj ali jeste za sada najstrašniji. U Vrnograču su u posljednjih nekoliko dana tri puta od strane pasa lutalica napadnuti učenici Osnovne škole „1. mart“ zbog čega su roditelji brzo i energično reagirali.

Održana je jučer poprilično burna sjednica Vijeća roditelja na kojoj je zaključeno da se pozovu ostala vijeća roditelja drugih škola i da zajedno djeluju prema vlastima koje ovaj problem ne znaju ili ne žele riješiti. Neke političke partije pa i Udruženje „Topla šapa“ reagiraju kada je problem eskalirao, moglo se to i trebalo rješavati u Općinskoj vijećnici i Općini konkretnim potezima jer se sasvim sigurno neće riješiti pisanjem saopćenja i naknadnim pametovanjem. Da naši vijećnici prate kako druga vijeća i njihove općine rješavaju ovakve probleme bilo bio daleko korisnije od pisanja saopćenja i ponavljanja poput papagaja vijećničkih pitanja vezanih za problematiku pasa lutalica.

Onima kojih se ova problematika tiče predlažemo da pogledaju prilog od prije nekoliko dana na ovom Portalu iz Bosanske Krupe i vide kako će Krupljani pokušati riješiti se napasti pasa lutalica. Grad Bihać je znatno kasnije od Velike Kladuše počeo rješavati problematiku pasa lutalica, međutim, azil je izgrađen gotovo prije godinu dana. Dakle ne može se kazati kako se radi o nerješivom problemu, već kako se radi o neodgovornosti zabrinjavajućih razmjera.

Prije stravične priče Jasne Hadžić Mujkić pogledajte navedene primjere koji su trebali biti opomena, ali nisu pa se desila „Dženajla“, a već sutra to može biti drugo dijete nekog od Kladuščanina. Zato bi valjalo i trebalo podržati Jasnu koja putem mirnih protesta želi upozoriti općinske vlasti da rješavaju problematiku iz svoje nadležnosti u okviru pozitivnih zakonskih propisa, za što su itekako dobro plaćeni iz budžeta kojeg pune upravo Kladuščani. Mirni protesti će se održati u utorak, prvog decembra od 12:00 do 13:00 sati na gradskom trgu u Centru Velike Kladuše. U Velikokladuškom nazadovanju posljednjih godina samo rastu broj pasa lutalica i kriminalne radnje. Ove činjenice su upozorenje koje bi na noge trebale podići sve Kladuščane a posebno roditelje koji imaju školarce i malu djecu. Previše je do sada bilo upozorenja vlastima na opasnost od pasa lutalica, previše upozorenja a nimalo odgovornosti. Vidjet ćemo šta će iznjedriti mirni protesti i iskazani gnjev i ogorčenje roditelja iz Vrnograča i drgih škola. Jedna narodna poslovica kaže, a već smo je nekoliko puta ponovili na ovom Portalu: Možete kako hoćete ali nećete dokle hoćete!

Zbog teškog psihofizičkog i zdravstvenog stanja Dženajle koja ne pohađa školu i svaki dan putuje u Bihać u bolnicu, a njeni roditelji ne rade na svojim poslovima i radnim zadacima znog zauzetosti oko nje, ne elaboriramo detalje ovog stravičnog čina. O tomu je već dosta pisano, a nažalost, kod medija su ovakve priče udarne vijesti.

(Reprezent.ba/usk24.ba)



Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime